Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı Metin Akgün, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı kapsamlı mesajında, bayramların manevi boyutunu ve toplumsal sorumlulukları hatırlattı. “Türk-İslam Dünyasını hedef alan zulmün arttığı bir dönemde her türlü zulme hayır diyoruz” diyen Akgün, Kurban Bayramı’nın ruhuna uygun şekilde takva, birlik ve dayanışma içinde geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Kurban, Şükrün ve Teslimiyetin İfadesidir”
Başkan Akgün mesajında, kurban ibadetinin derinliğine dikkat çekerek, bu ibadetin sadece bir hayvan kesmekten ibaret olmadığını ifade etti. Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle desteklediği açıklamasında Akgün, şu ifadelere yer verdi:
“Kurban, Allah Teâlâ’nın ihsan buyurduğu varlığa bir teşekkürdür. Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık (Hac, 22/34). Kurban, Allah’a yakınlaşmak, şükretmek ve toplumla dayanışma içinde olmak demektir.”
“Bayrama Sadece Dış Temizlikle Değil, Kalp Temizliğiyle Hazırlanalım”
Bayram öncesinde yapılan fiziki hazırlıklara değinen Akgün, asıl hazırlığın ruhsal arınma olması gerektiğini vurguladı:
“Kimimiz evini, kimimiz arabasını temizliyor. Peki ya kalbimizi, zihnimizi, niyetlerimizi temizliyor muyuz? Bayram sadece yeni elbiselerle kutlanmaz; asıl olan takva elbisesidir. Allah’ın ayetinde buyurduğu gibi: ‘Takva elbisesi işte o daha hayırlıdır.’ (A’raf, 7/26)”
“Bayram, Takva ile Bayramdır; Süsle Değil, Bilinçle”
Yeni kıyafet alma telaşı içinde bayramın manevi yönünün göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Akgün, “Bayram yeni elbise giyenler için değil, azaptan emin olanlar içindir” diyerek dikkat çekti.
“Bugün her şeyin vitriniyle ilgileniyoruz. Oysa bayramın özünde samimiyet, teslimiyet ve fedakârlık vardır. Rabbimizin hoşnut olmadığı her türlü davranışı terk ederek bayramı karşılamalıyız.”
“Kurban, Sosyal Dayanışmanın ve Toplumsal Kardeşliğin Temelidir”
Akgün, Kurban Bayramı’nın toplumsal bağları güçlendiren bir ibadet olduğunu hatırlatarak, bayram günlerinin barış, kaynaşma ve kardeşlik için fırsat bilinmesi gerektiğini belirtti:
“Bir Müslüman, kurban kesmekle hem malî fedakârlıkta bulunur hem de Allah’a yakınlaşır. Bu yakınlık, aynı zamanda topluma da yaklaştırır. Toplumun hakkını gözetmek, yardımlaşmak ve paylaşmak İslam’ın özüdür.”
“Bayramlar Milli ve Manevi Değerlerimizi Yaşama Vaktidir”
Akgün, bayramların sadece dini değil, aynı zamanda milli birlik ve beraberliğin de simgesi olduğunu belirtti. Şu çağrılarda bulundu:
Kırgınlıkları geride bırakalım
Aile büyüklerimizi ziyaret edelim
Geçmişlerimizi dua ve hayırla yâd edelim
Selamlaşmayı çıkar gözetmeden yapalım
Kin ve intikam duygularını terk edip, gönül bağı kuralım
“Bayram, Yeni Nesillerin Değerlerle Buluştuğu Gün Olsun”
Metin Akgün, Kurban Bayramı'nın çocuklar için bir değer eğitimi fırsatı olduğunu hatırlatarak, ebeveynlere çağrıda bulundu:
“Çocuklarımız, bizi biz yapan dini ve milli değerleri yaşayarak öğrenmeli. Bayramlar, bu eğitimin en güçlü araçlarından biridir. Doğru model olarak, onları gelecek için sorumlu bireyler haline getirebiliriz.”
“Bu Bayram Son Bayramımız Olabilir, O Halde...”
Bayramın, hayatın faniliği içinde önemli bir dönemeç olduğunu belirten Akgün, mesajını şu cümlelerle tamamladı:
“Bu bayram, idrak edeceğimiz son bayram olabilir. O hâlde, sevdiklerimizi sevindirelim, güler yüzlü olalım, barışalım, arınalım. Şehit ecdadımızı rahmetle, gazilerimizi saygıyla analım. Aziz milletimizin ve bütün insanlığın Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan (c.c.) niyaz ediyorum.”