Çorum’un tarihî mirasını gözler önüne seren kaleler, farklı dönemlerin mimari izlerini taşıyor mu? Çorum Kalesi, Kandiber Kalesi ve İskilip Kalesi hem savunma yapıları hem de geçmişin izlerini barındıran önemli kültürel miraslar arasında yer alıyor.
Çorum Kalesi: Selçuklu’nun İzinde
Şehir merkezinde yer alan ve Selçuklu mimarisini yansıtan Çorum Kalesi’ne ait en eski belgeler 1571 tarihini gösteriyor. 1577 tarihli bir belgede “Sultan Süleyman Hayratı” olarak anılan kale, Evliya Çelebi’ye göre Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edilmiştir. Dört köşesinde burçlar bulunan yapının kuzey cephesinde dikdörtgen çıkıntılar ve içinde küçük bir cami bulunmaktadır.
Kandiber Kalesi: Roma’dan Selçuklu’ya
Osmancık ilçesindeki Kandiber Kalesi, Kızılırmak kenarına inşa edilmiştir. Kale mimarisi Selçuklu dönemine tarihlenmekle birlikte, kalenin güneyinde yer alan kaya mezarları ilk inşasının Roma dönemine ait olduğunu göstermektedir. Roma dönemine özgü teknikle kayaya oyulmuş bir su yolu da Kızılırmak’a uzanır. Kale, Osmanlı döneminde İpek Yolu üzerinde stratejik bir noktada bulunuyordu.
İskilip Kalesi: Kaya Üzerine Kurulu Savunma Yapısı
İskilip ilçesinin merkezinde yer alan kale, 100 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Osmanlı dönemine ait olduğu bilinen kaleye giriş güney cephesindeki kapıdan sağlanmaktadır. Kaleye ev sahipliği yapan kayalık alanın eteklerinde ise Roma dönemine ait kaya mezarları bulunur.
Haber: Kapsamhaber