Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in görevden alınmasıyla başlayan hukuk süreci, Türkiye’de yerel demokrasiyi ilgilendiren kritik bir aşamaya ulaştı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, kayyum atamalarına dayanak oluşturan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45/2. maddesinin Anayasa’ya aykırı olabileceğine hükmederek, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.
Seçme ve Seçilme Hakkı Vurgusu
Elips Haber’den Kadir Gürhan’ın haberine göre, mahkeme; bir vali yardımcısının, halk tarafından seçilmiş bir belediye başkanının yerine atanmasını seçme ve seçilme hakkına zarar veren bir uygulama olarak değerlendirdi. Kararda ayrıca, yerel yönetimlerin anayasal özerkliğinin zedelendiği vurgulandı.
Hangi Maddelerle Çelişiyor?
Mahkeme, söz konusu maddenin Anayasa’nın şu hükümleriyle çeliştiğine kanaat getirdi:
2. madde: Hukuk devleti
madde: Egemenlik
madde: Anayasanın bağlayıcılığı
madde: Temel hakların sınırlandırılması
madde: Suç ve cezalarda kanunilik
madde: Çalışma hakkı
madde: Seçme ve seçilme hakkı
madde: Kamu hizmetine girme hakkı
123., 126., 127. maddeler: İdare ve yerel yönetimlerin özerkliği
AYM’ye Resmi Başvuru Yapıldı
Mahkeme, Anayasa'nın 152. ve Anayasa Mahkemesi Kanunu’nun 40. maddesi uyarınca, ilgili yasanın iptali için AYM’ye başvurdu. Ayrıca Anayasa Mahkemesi karar verene kadar davanın durdurulmasına da hükmedildi.
5 Ay İçinde Karar Bekleniyor
Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu eksiksiz aldıktan sonra beş ay içerisinde karar vermesi gerekiyor. Bu sürede karar verilmezse, yargılama mevcut yasa kapsamında devam edecek. Ancak AYM, kararını esas hüküm kesinleşmeden açıklarsa, bu karar tüm yargı süreci için bağlayıcı olacak.
Kaynak: Elips Haber – Kadir Gürhan