Türkiye’de 2023 yılında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bir yandan yüzbinlerce kişiye erken emeklilik hakkı sağlarken, diğer yandan 1999 sonrası sigortalı olan çalışanlar için yeni bir mağduriyet alanı oluşturdu. Birkaç gün ya da ay farkla EYT’den yararlanamayan milyonlarca çalışan, benzer prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yıllarca emeklilik beklemek zorunda kalıyor.
Emeklilikte Adalet Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu, Elips Haber’e verdiği röportajda “Bir günle 17-20 yıl geç emekli olacağız. Bu kabul edilemez bir adaletsizliktir” diyerek kademeli emeklilik sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dernek, kadınlar için 43, erkekler için 44-45 gibi yaşlardan başlayan ve sigorta başlangıç tarihine göre yukarı yönlü ilerleyen bir kademeli emeklilik modeli öneriyor. Uğurlu, “Bizler 8-9 bin gün çalışmış olmamıza rağmen, bizden çok daha az prim günü olanlar bizden yıllar önce emekli oldu. Bu durum çalışanı cezalandıran bir sistem anlamına geliyor,” diye konuştu.
Yaklaşan seçim sürecine de dikkat çeken Uğurlu, “Türkiye’de emeklilikle ilgili düzenlemelerin genellikle seçim dönemlerinde gündeme geldiğini biliyoruz. Kademeli emeklilik konusu da bu seçimde gündeme taşınmalı. Çünkü bu, 4,5 milyonluk büyük bir kitleyi doğrudan ilgilendiriyor ve bu kitle ülkedeki en yüksek oy potansiyellerinden birine sahip,” dedi.
Emeklilikte Adalet Derneği, uzun süredir sürdürdüğü mücadeleyle hem kamuoyunun hem de siyasi partilerin dikkatini bu konuda yoğunlaştırmaya çalışıyor. Dernek, adaletli bir sistemin sadece geçmişe değil, geleceğe de yönelik olarak kurulması gerektiğini savunuyor.