Manisa’da hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte, özellikle tarlalarda ve otluk alanlarda çıkan yangınlar tehlikeli boyutlara ulaştı. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde kent genelinde yaklaşık 150 yangına müdahale edildi. Bu yangınların 90’ının anız yangınlarından kaynaklandığı bildirildi.
Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte, tarlalarda bırakılan anızların bilinçsizce yakılması yangınların başlıca nedeni olarak gösteriliyor. Yetkililer, anız yakmanın yalnızca ekili alanlara değil, ormanlık bölgeler, yaban hayatı ve yerleşim alanlarına da büyük zarar verdiğini vurguladı. Özellikle rüzgarlı havalarda yangınların hızla yayıldığı, komşu tarlalara ve ormanlık alanlara sıçrayarak maddi kayıplara neden olduğu belirtildi.
Ayrıca, yangınların toprağın verimini olumsuz etkilediği, faydalı canlıların ve organik maddelerin yok olmasına yol açtığı ifade edildi. İtfaiye ekipleri, yangın söndürme çalışmalarında binlerce ton su kullanıldığı için hem su hem de iş gücü kaybı yaşandığını açıkladı. Bu durumun çevre ve kamu kaynaklarını da ciddi şekilde etkilediği belirtildi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı yetkilileri, geçtiğimiz günlerde Valilik koordinasyonunda yapılan toplantıda biçerdöver ile hasat yapılan tarlalarda mutlaka su tankeri bulundurulması gerektiği kararının alındığını da hatırlattı. Vatandaşlara seslenen yetkililer, anız yakmanın doğaya, tarıma ve canlılara büyük zarar verdiğini, aynı zamanda yasal yaptırımların da söz konusu olabileceğini vurguladı. Toplumsal sorumluluk çağrısı yapan itfaiye, herkesin daha duyarlı olmasını istedi.
Kaynak: Kapsamhaber