Manisa’da kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen “Tek Dam” projesi, süt hayvanı yetiştiriciliğinde verimliliği artırmak ve üreticilerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, üreticilerin bir araya gelerek kontrollü üretim yapması, kooperatifleşme ve eğitim desteğiyle gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
Projenin Amaçları ve Kapsamı
“Tek Dam” projesi;
- Hijyenik Üretim: Evlerin altında sağlıksız ortamlarda yapılan hayvancılığın önüne geçerek, daha hijyenik üretim koşulları oluşturmayı amaçlıyor.
- Verimlilik Artışı: Süt hayvanı yetiştiriciliğinde verimliliğin artırılması ve üretim süreçlerinde karşılaşılan zorluklara ortak çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.
- Ekonomik Destek: Üreticilere kooperatifleşme ve eğitim desteği sunularak, artan yem fiyatları ve düşük süt fiyatlarından kaynaklanan maddi kayıpların önüne geçilmesi planlanıyor.
- Sürdürülebilir Üretim: Bölgesel üretimin sürdürülebilirliğini sağlayarak, tüketicilere kaliteli süt ve süt ürünleri sunulması amaçlanıyor.
Yapılan Toplantılarda Ele Alınan Konular
Projeye ilişkin detaylar, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl ve Alaşehir’in Uluderbent Mahallesi’nde düzenlenen toplantılarda üreticilerle paylaşıldı. Uluderbent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Yercan, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve hayvan yetiştiricileri katıldı.
Uzmanlardan Açıklamalar
Prof. Dr. Yusuf Kurucu, projenin kırsal kalkınmayı destekleyecek önemli bir adım olduğunu belirterek,
“Amacımız, süt üreticilerimizi bir araya getirerek daha hijyenik, verimli ve sürdürülebilir bir üretim sağlamak. Üreticilerimiz kooperatifleşme ve eğitim desteği alarak gelirlerini artıracak; aynı zamanda yüksek yem maliyetleri ve düşük süt fiyatları gibi sorunlara ortak çözümler üreteceğiz.” şeklinde konuştu.
Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ise,
“Bu proje, üreticilerimizin daha sağlıklı ve modern koşullarda üretim yapmasını sağlayacak önemli bir adım. Alaşehir olarak bu dönüşümü destekliyor ve üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Geleceğe Yönelik Beklentiler
“Tek Dam” projesiyle üreticilerin karşılaştığı zorluklara çözüm aranırken;
- Süt üretiminde kalite ve hijyen standartlarının yükseltilmesi,
- Üretim maliyetlerinin düşürülmesi,
- Ekonomik ve sosyal refahın artırılması hedefleniyor.
Bu kapsamlı proje, bölgedeki süt üretiminin sürdürülebilirliğini sağlarken, üreticilerin modernleşme sürecine katkı sunmayı amaçlıyor.