Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, lise eğitiminin süresinin kısaltılmasına yönelik tartışmaları değerlendirirken, “Mevcut sorunlar, 4+4+4 sistemi apar topar hayata geçirilince ortaya çıkan arazilerdendi” dedi. Geylan, bu kez benzer hatalara düşülmemesi için sürecin sendikalar, öğretmenler, akademisyenler ve diğer eğitim paydaşlarının katılımıyla yürütülmesi çağrısında bulundu.
4+4+4 Hataları Tekrarlanmamalı
‘Hatırlarsanız 4+4+4 sistemi apar topar hayata geçirildi. O dönemde itirazlarımızı, yapıcı eleştirilerimizi dile getirdik ama sağlıklı bir tartışma zemini oluşmadı. Sorunlar da tam anlamıyla toplumsal uzlaşı sağlanmadan uygulanan bu sistemin eseridir’ diyen Geylan, lise süresi revizyonunun bilimin ışığında, uzlaşı içinde ve yeterli süre ayrılarak ele alınması gerektiğini kaydetti.
Üniversite Mezunlarının İstihdamı Sorgulanmalı
Her yıl 2,5 milyonu aşkın öğrencinin üniversite sınavına girdiğini, geçen yıl yaklaşık 1 milyon gencin mezun olduğunu aktaran Geylan, “Peki bu gençlerin yüzde kaçı istihdam imkânı buldu?” sorusunu yöneltti. ‘Diplomalı işsizler’, eğitimde ivedi tedbir ihtiyacını gösteriyor diyen Geylan, akademik ortaöğretim ve üniversite odaklı tek yol anlayışının 3 milyona yakın gencin sınav kapısında sürünmesine yol açacağını vurguladı.
Mesleki Eğitim Öncelenmeli
Geylan, mesleki eğitimin oranının şu anda yüzde 26,4 olduğunu, gelişmiş ülke standartlarında bu oranın yüzde 70’lere çıkarılması gerektiğini söyledi. Önerileri şöyle sıraladı:
Sağlıklı yönlendirme: Her kademede öğrenci ilgi ve yeteneğine göre yönlendirilmeli, öğretmen itibarı artırılmalı.
Mesleki ortaöğretimin canlandırılması: Orta bölümler yeniden açılmalı, meslek liseleri sanayinin ihtiyaçlarına göre güncellenip donatılmalı.
Geçiş ve istihdam bağlantısı: Mesleki eğitim–yükseköğretim geçişi teşvik edilmeli, ailelerin mesleki eğitimden sonra çocuklarının iş sahibi olacağına güvenmesi sağlanmalı.
Olası Sosyal Riskler Gözardı Edilmemeli
‘Ortaöğretimi zorunlu olmaktan çıkarmak, özellikle kırsalda çocuk işçiliği ve erken evlilikleri tetikler mi?’ diye soran Geylan, 2+2, 3+1 gibi formüller konuşulurken çocuk işçilik ve okul terk risklerinin de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Norm Fazlası Uyarısı ve Komisyon Çalışması
Geylan, 4+4+4 öncesi 5 yıllık ilkokulun 4 yıla indirilmesinin 42 500 sınıf öğretmenini norm fazlası yaptığını hatırlatarak, plansız bir revizyonun öğretmen ve yöneticileri yeniden mağdur edebileceği uyarısında bulundu. Türk Eğitim-Sen’in lise eğitimiyle ilgili bir komisyon kurduğunu, uzman görüşleri ve akademisyenlerin katılımıyla çalıştay düzenleyeceklerini açıkladı.
Talip Geylan, ‘Lise eğitimiyle ilgili tartışmalar; tüm paydaşların katılımıyla, bilimin ışığında, uzlaşı içinde ve yeterli süre ayrılarak yürütülmelidir. Aksi takdirde benzer sorunlarla yeniden karşılaşmamız kaçınılmaz olur’ diyerek yetkilileri uyardı.