Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekmek ve insani yardımların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Yeni Yol Grubu tarafından sunulan Genel Görüşme önergesi, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Meclis Genel Kurulu'nda söz alan Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Gazze’de yaşananları “insanlık trajedisi” olarak niteleyerek, önergeye destek çağrısı yaptı. Karaman, “Filistin yanıyor, Gazze yanıyor” diyerek Meclis kürsüsünden sert ifadelerle tepkisini dile getirdi.
“Bu Bir Savaş Değil, Soykırımdır”
Karaman, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını savaş suçu ve soykırım olarak tanımladı. Uluslararası hukuk ve insan haklarının açıkça ihlal edildiğini belirten Karaman, “İsrail, gözümüzün içine baka baka hukuku da, insanlığı da katletmektedir. Sivillere yönelik bu barbar saldırılar acilen durdurulmalı, kalıcı çözümler üretilmelidir” dedi.
“İsrail Gemileri Limanlarımızda, Tırları Yollarda”
Karaman, Türkiye'nin İsrail ile olan ticari ilişkilerine de dikkat çekerek, “İsrail’in gemileri limanlarımızda, tırları karayollarımızda, uçakları hava sahamızda cirit atıyor. Trump, Müslüman ülkelerden 3 trilyon dolar topladı, ardından Gazze’de katliamlar hızlandı” ifadelerini kullandı.
“Gazze Sahipsiz Değil”
Filistin’in yalnız olmadığını vurgulayan Karaman, “Bu dava yalnızca Filistin halkının değil, tüm insanlığın vicdan davasıdır. Gazze sahipsiz değildir” diyerek Türkiye’nin bu konuda daha kararlı adımlar atması gerektiğini söyledi.
Reddedilen Önergenin Detayları
Yeni Yol Grubu tarafından sunulan ve reddedilen önergede şu talepler yer alıyordu:
Gazze’deki sivil katliamların cezalandırılması için ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesi,
Türkiye’nin öncülüğünde Gazze’ye insani yardım koridoru oluşturulması,
İsrail ablukasının kaldırılması ve yardım faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınması.
Ancak teklif, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oy çokluğuyla reddedildi.