Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıtlı 970 bin çocuk işçi bulunduğunu vurguladı. Palandöken, çocukların eğitimden ve çocukluk haklarından mahrum kalmamaları için toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulundu.
“Çocuklarımızın eğitim haklarından ve çocukluklarını yaşamaktan mahrum kalmamaları adına işçileri, işverenleri, kamu ve özel sektörü bu insan hakkı ihlaline karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyorum” diyen Palandöken, mücadelelerinin sadece söylemde değil, sahada da devam ettiğini belirtti.
UNICEF ve TESK İş Birliğiyle Süregelen Projeler
Palandöken, TESK olarak 2017 yılından bu yana UNICEF ile birlikte yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı ile 2020 yılında başlayan İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP) hakkında da bilgi verdi. Bu projelerin odalarla iş birliği içinde sürdüğünü ifade eden Palandöken, “Programların sürdürülebilirliği için gerekli tüm adımları atıyoruz. Eğitim faaliyetleri ve işyeri ziyaretleriyle çocuk işçiliğine karşı mücadelemizi sahada daha da yoğunlaştırıyoruz” dedi.
“Kendi İç Denetimini Oluşturan Tek Meslek Kuruluşuyuz”
Dünyada 160 milyon çocuk işçi bulunduğuna dikkat çeken Palandöken, TÜİK’in 2024 verilerine göre Türkiye’de 970 bin çocuğun kayıtlı olarak çalıştığını açıkladı. Bu sayının altında yatan en temel nedenlerin yoksulluk, toplumsal tutumlar ve göçle gelen hızlı nüfus artışı olduğunu söyledi.
TESK’in bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla kendi iç denetim mekanizmasını kurduğuna dikkat çeken Palandöken, “İşyeri Denetim ve Danışmanlık Gruplarımız (İDDG) aracılığıyla üye işletmeleri denetliyor, rehberlik ediyoruz. Eğitim seminerleriyle farkındalık yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çıraklar İşçi Değil, Meslek Öğrenen Öğrencilerdir”
Palandöken, çırakların çocuk işçi değil, meslek eğitimi alan öğrenciler olduğunu da vurguladı. “Biz esnaf ve sanatkârlar olarak, çocukların küçük yaşta bir meslek edinerek geleceklerini güvence altına almalarını destekliyoruz” dedi.
Çırakların, okullarda teorik eğitimlerine devam ederken ustalarından da el becerisi öğrendiğini söyleyen Palandöken, “Bu çocuklar hem eğitim hayatlarını aksatmadan sürdürüyor hem de bir meslek sahibi olma yolunda ilerliyor. Konfederasyon olarak çıraklık, kalfalık ve usta öğreticilik belgeleriyle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz” açıklamasında bulundu.
Haber: Kapsamhabe