Türkiye, 2024 yılında gerçekleştirdiği 3 milyon 60 bin tonluk un ihracatıyla 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde ederek dünya un ihracat liderliğini sürdürdü. IAOM (Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında yaptığı açıklamada, tarımsal üretimdeki yerli gücün ihracat başarısının temel taşı olduğunu ifade etti.
Dr. Ulusoy, Türkiye’nin yıllık un üretim kapasitesinin 32 milyon ton olduğunu ve bunun yaklaşık yarısının iç ve dış tüketim için kullanıldığını belirtti. Türkiye'nin dünya un pazarındaki payı %23 seviyesinde. Her dört un paketinden biri Türkiye menşeli. Ulusoy, “Göbeklitepe’den başlayan buğday ve un yolculuğu bugün Türkiye’yi dünya lideri konumuna taşıdı” dedi.
Buğday üretiminin tarımda lokomotif rol üstlendiğine dikkat çeken Ulusoy, Türkiye’nin tahıl üretiminin %60’ını buğdayın oluşturduğunu söyledi. “Kendi buğdayımızla üretim yapmalı ve ihracatı tamamen yerli hammaddeden karşılamalıyız. Böylece çiftçimiz daha çok kazanır, sanayimiz daha güçlü hale gelir ve ülkemiz daha fazla döviz elde eder,” ifadelerini kullandı.
Ulusoy ayrıca, lisanslı depoculuğun çiftçi ve sanayici için önemli bir güvence olduğuna işaret etti. 7 milyon ton kapasiteye ulaşan sistemin, ürün fiyatlarındaki dalgalanmayı kontrol altında tutmada büyük rol oynadığını belirten Ulusoy, başvuruların 16 milyon tona ulaştığını söyledi.
Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve ihracat başarısının temelinde çiftçinin emeği ve güçlü altyapılar olduğuna dikkat çeken Ulusoy, Türkiye’nin bu gücü daha da ileriye taşıma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.