Bu yıl “Sofradan Beyaz Perdeye: Yemek ve Sinemanın Buluşma Noktası” temasıyla ilk kez düzenlenen Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali, ikinci gününde de sinema, gastronomi ve kültürel sohbetleri harmanlayan programıyla dikkat çekti. Festival, 25 Mayıs Pazar gününe kadar sürecek kapsamlı etkinlik takvimiyle yerli ve yabancı katılımcılarını ağırlamaya devam ediyor.
Festivalde Gösterimler ve Tadım Etkinlikleri Yan Yana
İkinci günde, Açık Perde Kısa Film Seçkisi kapsamında “Perşembe”, “Churchill Değil, Çörçil”, “Şefin Yolculuğu”, “Yerüstü Yeraltı Toprağına Renk Katanlar”, “Enginar Zamanı” gibi filmler izleyiciyle buluştu. “IGCAT Food Film Menu 2024” tanıtım filmleri ve “En El Camino De Esminna – İzmir’in Yolunda” ile “UMAMI” de günün dikkat çeken gösterimleri arasında yer aldı.
Zihin Açan Söyleşiler, Lezzet Dolu Konuşmalar
Günün dikkat çeken söyleşilerinden biri, yazarlar Nihat Özdal ve Kemal Varol’un katıldığı “Sözcükler, Tatlar ve Görüntüler” başlıklı oturum oldu. Varol, roman kahramanlarının yolculuklarında yemek kültürünün yeri üzerine konuşurken, Özdal yemekle hikâye arasında kurduğu benzerliklerle izleyicilere farklı bir bakış açısı sundu.
“Mutfağın Alt Üst Oluşu: Sarayın Tatları” başlıklı oturumda ise Prof. Dr. Seda Genç, Şef Aylin Yazıcıoğlu ve Sırma Güven yer aldı. Kadının mutfaktaki görünmeyen emeği, geleneksel tariflerin aktarımı ve kültürel belleğin korunması gibi konular konuşuldu.
“Denizlerden Sofralara” etkinliğinde Şef Osman Serdanoğlu sürdürülebilir mutfak felsefesini aktarırken; istilacı balık türlerinin değerlendirilmesinin gelecekteki mutfaklar için önemine dikkat çekti.
Ercan Kesal: “Sofra Paylaşmanın Kültürüdür”
“Yeryüzü Sofraları” etkinliğinde Ahmet Güzelyağdöken’in moderatörlüğünde konuşan Ercan Kesal, sofrayı bir yaşam kültürü olarak tanımladı. “Paylaşmak bir nezaket değil, bir yaşam biçimidir” diyen Kesal, geçmişten bugüne sofraların toplumsal dayanışmayı nasıl temsil ettiğini kendi yaşamından örneklerle anlattı.
Ustalık Sınıfları: Şeflerden İlham Veren Paylaşımlar
Gastro Sınıf etkinliklerinde Şef Daniel Olivella, “Akdeniz’den Kültür ve Lezzet: Katalan Mutfağı” başlığı altında geçmişi ve mutfak serüvenini anlattı. Şef Aylin Yazıcıoğlu ise kadın şeflerin görünürlüğü üzerine konuştu. Şef Ozan Kumbasar ise mutfak kariyerindeki zorlukları ve öğrenim sürecini katılımcılarla paylaştı.
Sinemanın Derinliklerine Psikolojik Bir Yolculuk
Sine Sınıf etkinlikleri kapsamında konuşan Murat Karakütük (Marlow), sinemada yemek sahnelerinin psikokültürel analizini yaptı. “Haz ilkesi ve gerçeklik arasında kurulan bu bağ, yemekle anlam kazanıyor” diyerek izleyicilere sinemanın alt katmanlarını gösterdi.
Kapanış: Şarkılarla Memleket Sofraları
İkinci gün, müzik yazarı Murat Meriç’in sahne aldığı “Şarkılarla Memleket Sofraları” konseriyle son buldu. Türk mutfağının farklı coğrafyalarını müzikal anlatımla buluşturan performans, izleyicilerden büyük alkış aldı.
Festival Tüm Hızıyla Sürüyor
Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali, üçüncü gününde de film gösterimleri, mutfak atölyeleri, kültürel sohbetler ve sanatsal buluşmalarla devam edecek. Urla, bu özgün festivalle hem sinemaya hem gastronomiye doyurucu bir ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
Haber Kaynağı: Kapsamhaber