Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın psikolojik etkileri üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Günlük yaşamda giderek daha fazla yer edinen yapay zekanın duygusal ihtiyaçları karşılamadığını, aksine yalnızlık ve sosyal izolasyonu artırabileceğini belirtti.
“Yapay Zeka İnsan İletişiminin Yerini Tutamaz”
Yapay zekanın yaşamı kolaylaştırdığına dikkat çeken Demir, teknolojinin etik sınırlar içinde kullanılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı:
“Yapay zeka insanların özel alanlarına müdahale etmek, davranış ve tüketim alışkanlıklarını yönlendirmek için kullanılmamalı. Bu durum bireysel özgürlükleri tehdit eder hale gelebilir.”
Duygular Göz Ardı Ediliyor
Demir, yapay zeka üzerine yapılan çalışmaların çoğunun insan beynindeki kontrol ve karar süreçlerine odaklandığını, duygusal faktörlerin ise büyük ölçüde ihmal edildiğini söyledi:
“Duygular, sosyal etkileşimler olmadan gelişmez. Yapay zekanın insana ait doğal zekaya ulaşması, duygusal deneyimler olmadan mümkün değil.”
Sosyal Temasın Yerini Robotlar Alamaz
Yapay zekanın yaşlı bakımında olumlu örnekleri olduğunu belirten Demir, yine de insani ilişkilerin yerini almasının mümkün olmadığını vurguladı:
“Sosyal temas, göz teması, karşılıklı konuşma insan sinir sistemini olumlu etkiler. Otomatik sesli yanıt sistemlerinden duyulan rahatsızlık, insanların hala gerçek bir insanla konuşma ihtiyacının göstergesidir.”
Yalnızlık ve Değersizlik Hissini Tetikliyor
Yapay zekanın insanla etkileşim kuramadığı durumlarda değersizlik hissi, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi olumsuz duyguların artabileceğini belirten Demir, özellikle gençlerde yaratıcılık kaybı, dikkat eksikliği ve bağımlılık gibi psikolojik sorunların da baş gösterebileceği uyarısında bulundu. “Yapay zeka bazı alanlarda kullanışlı olabilir, ancak fazla kullanımı bireyin psikolojik sağlığını zedeleyebilir.”