Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaz tatilinin sadece tatil ve eğlence olarak değil, aynı zamanda çocukların bir meslek öğrenerek kişisel gelişimlerine katkı sağlayacakları bir dönem olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Palandöken, “Çocuklarımız karnelerini aldı, okullar tatil oldu. Bu uzun tatil süreci; hem keyifli vakit geçirmek hem de yeni beceriler kazanmak açısından çok önemli. Özellikle ustaların yaş ortalaması 50-60’a ulaşmışken, zanaatkar yetiştirme geleneğimiz tehlikede,” dedi.
30’a Yakın Sektörde Kaybolan Meslekler
Türkiye’de otomobil tamirciliğinden terziliğe, elektrikçilikten marangozluğa kadar pek çok zanaat dalının gençler tarafından yeterince tercih edilmediğine vurgu yapan Palandöken, “Bugün yapay zekâ çok konuşuluyor, ancak insan elinin ustalığını gerektiren meslekler hâlâ eşsiz. Unutulmamalı ki, yapay zekâyı bile geliştiren insanlar; yani zanaatkârlardır,” diye konuştu.
Zanaat Akademik Başarı Kadar Kıymetli
“20 yıla yakın süren akademik eğitim hayatında zanaat da rahatça öğrenilir,” diyen Palandöken, çocukların hayatın gerçeklerine dokunabilmesi, el becerisi kazanabilmesi ve insan ilişkilerini geliştirebilmesi için esnaf dükkanlarının adeta bir okul olduğunu belirtti. “Bir çocuk ustasının yanında çalışarak; araçtan anlamayı, deri kullanmayı, elektrik arızasını çözmeyi öğrenebilir. El becerisi hangi meslek seçilirse seçilsin büyük avantaj sağlar,” dedi.
Tatil Dönemi: Hem Dinlenme Hem Öğrenme Zamanı
Palandöken’e göre, yaz tatili hem eğlenmek hem de öğrenmek için değerlendirilirse, çocuklar geleceğe daha donanımlı hazırlanacak:
“Çocuklarımız, yaz boyunca sadece oyun oynamasın, arkadaşlarıyla vakit geçirmenin yanında mutlaka bir zanaat öğrensinler. Esnafın yanında hem teorik hem pratik bilgi kazanacak, hem de alışverişin, insan ilişkilerinin, paylaşımın ne olduğunu görecekler.”
Zanaatkar Geleneği Korumak Toplumsal Sorumluluk
Palandöken ayrıca, zanaatkar geleneğinin yok olmaması gerektiğini, ailelerin çocuklarını sanata ve zanaata yönlendirmesinin önem taşıdığını söyledi. “Ülkemizdeki ustalık geleneği kaybolmasın. Hangi alanda okursanız okuyun, mutlaka bir mesleğiniz, bir zanaatınız olsun. Yaz tatili bunun için çok büyük bir fırsat,” ifadelerini kullandı.