Fransa Ermeni Yanlısı Bir Politika izliyor
Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Tamam Caferova, Mevcut Fransız hükümeti gerçek doğasını göstermeye devam ediyor. Caferova, açıkça Ermeni yanlısı bir politika izlediğini ve Azerbaycan'a karşı asılsız suçlamalar yaptığını dile getirdi.

Fransız hükümeti gerçek doğasını göstermeye devam ettiğini dile getiren Tamam Jafarova Fransız hükümeti gerçek doğasını göstermeye devam ettiğini, Fransa, yetkisi gereği tarafsız bir parti olarak hareket etmek zorunda iken, açıkça Ermeni yanlısı bir politika izlediğine ve Azerbaycan'a karşı asılsız suçlamalar yaptığına dikkat çekti.
Bu önceden düzenlenmiş bir politik oyun, politik bir kombinasyon
Çoktan tarihe karışan sözde "NKR" nin efsanevi "bağımsızlığının" tanınmasına ilişkin yasa tasarısı, Bruno Retayo, Patrick Canner, Herve Marcel, Elian Assassi ve Guillaume Gothar gibi farklı fraksiyonları temsil eden 5 milletvekili tarafından Fransız Senatosuna sunulduğunu ve bir grup Ermeni yanlısı, Türkiye karşıtı ve Azerbaycan karşıtı senatörün Fransız Senatosuna sunduğu teklif ve Fransız Senatosu tarafından "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınmasının kaçınılmazlığı" konusunda bir karar taslağı kabul edilmesi, mevcut hükümetin yetersiz olduğunu ve Fransız cumhurbaşkanının siyasi bir acemi olduğunu gösterdiğini belirtti. Bu milletvekilleri ilk bakışta ve ideolojik olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı olsalar da, gerçekte Macron ile aynı konumu paylaştıklarını belirten açıklamada, "Bu önceden düzenlenmiş bir politik oyun, politik bir kombinasyon. Yani Macron, siyasi rakiplerinin eline Azerbaycan'a baskı yapmaya çalışıyor. Bu ona manevra için ek alan sağlar. Yani, Macron'a göre öyle olabilir. Ama gerçekte, Macron ciddi şekilde yanılıyor." dedi.
Macron şahsen Azerbaycan'a iftira attı ve hiçbir gerçek veya gerekçe olmaksızın paralı askerleri suçladı.
Paris'ten gelen protesto, Rusya'ya yönelik kıskançlığın bir işareti olarak da görülebilir.
Fransız yetkililerin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilaf hakkında barışsever açıklamalar yapmak yerine, bölgede kışkırtıcı ve istikrarı bozucu açıklamalar yaptıklarını dile getiren Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Tamam Caferova, Fransa Dışişleri Bakanı'nın "Dağlık Karabağ'ın gelecekteki statüsünün belirlenmesi" şeklindeki açıklaması nedir? Paris, taraflar arasındaki ihtilafın en tartışmalı noktası olarak kabul edilen Karabağ'ın statüsü meselesinin, Azerbaycan sınırları içerisinde Paşkina'nın rızasıyla iki gün önce çözüldüğünü bilmiyor mu? Yoksa Fransa varılan anlaşmadan memnun değil ve Ermenileri yakıyormuş gibi mi yapmak istiyor? Aslında Fransa'nın anlaşmaya varma sürecinden dışlanması, yani Rusya'nın Karabağ sorununun çözümünde "dengelemesinin" yarattığı acılar anlaşılabilir. Anlaşmanın ardından Paris'ten gelen protesto, Rusya'ya yönelik kıskançlığın bir işareti olarak da görülebilir. Fransa, Türkiye ile Rusya'nın ihtilafın çözümünde öne çıkmasından ve arka planda kalmasından memnun değil ve endişeli. Eş başkan olarak, çatışma taraflarına yaklaşımında Fransa'nın tarafsızlığını ve tarafsızlığını korumak onun sorumluluğundadır. Fransız-Türk "cephesinde" son zamanlarda yaşanan gerilimler, Fransa'nın Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili kararlarında açıkça hissediliyor (konuya tarafsız yaklaşım)."
Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Tamam Caferova, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir anlaşmaya varıldığı bir dönemde, Fransız cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının tuhaf açıklamaları, anlaşmanın umutlarını baltalıyor ve bölgede savaşın yeniden başlamasına yol açabilir. Biz Macron'a Azerbaycan'a Dağlık Karabağ konusunda tavsiyelerde bulunmak ve yüksek sesle açıklamalar yapmak yerine Korsika halkına ulusların kendi kaderini tayin etme ilkesini vererek "gerçek demokrasi" örneği oluşturmasını tavsiye ederiz." dedi.