Yerli işletim sistemi Pardus’ un il genelinde eğitim alanında kullanılan akıllı tahta ve tabletlere kurularak milli ve yerli yazılım kullanım oranının artırılmasının hedeflendiğini belirten Coşkun Esen, başlattıkları çalışmayla birlikte Samsun’ da okullarda yerli ve milli yazılım kapsamında geliştirilen uygulamalar ile pardus işletim sistemini kullanmayı hedeflediklerini söyledi.TÜBİTAK tarafından 2003 yılında geliştirilen ve piyasaya sürülen Pardüs kullanımı ülke güvenliği noktasında da önemli olduğunun altını çizen Coşkun Esen, “Geliştirilmiş yerli işletim sistemin pardusun siber güvenlik açısından çok daha iyi bir savunma sisteminin olduğu biliniyor. Ayrıca yerli yazılımla ülkemiz genelinde her yıl ödenmek zorunda olunan lisans ve hizmet ücretinin de önüne geçmek için ciddi bir adım atmış olacağız” dedi.




KODLASAM projesi
Bu yazılımın derslerde çok daha faydalı olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “kullanıcı dostu birçok özellik içeren geliştirilmiş yerli işletim sistemi Pardus ara yüzünün, derslerin çok daha faydalı, eğitici ve eğlendirici geçmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Zaten kodlama, müfredata alınmasından sonra önümüzdeki dönemde ülkemizin uluslararası düzeyde yerini belirleyecek en önemli alanlardan birisi haline geldi. Bu doğrultuda kodlama ve yazılım konusunda tüm ülkeye örnek olabilecek KODLASAM projesini hayata geçirmiştik. Projeyle öğrencilerimize oyun oynamayı yasaklamak yerine, çocuklarımıza kendi oyununu yazmaya yönlendiriyoruz. Projemiz başarıyla devam ediyor” dedi.
Pardus Kullanımı Artacak
Samsun genelinde okullardaki sınıflarda toplam 7 bin 935 adet etkileşimli akıllı tahta bulunduğunu ifade eden Esen, etkileşimli tahtaların büyük bir kısmında pardus işletim sistemi kurulu olduğunu Geri kalan kısmında hem Windows işletim sistemi hem de yine pardus işletim sistemi mevcut bulunduğunu belirterek; "Yürüttüğümüz bu çalışmayla Windows işletim sistemini devre dışı bırakarak, sadece yerli ve milli yazılımımız olan Pardus’ u kullanmayı amaçlıyoruz. Pardus’ un zaten Tübitak bünyesinde geliştirilen “Etkileşimli Tahta Arayüzü” bulunuyor ve bu da kullanım kolaylığı sağlıyor. Bir çok öğretmenimiz kullanım sıkıntısı yaşamıyor ve yaşamayacak. Yine de biz kendilerini geliştirilmeleri ve etkin kullanmaları adına Samsun Akademi kapsamında öğretimlerimiz için pardus kullanımı ile ilgili kurslar açacağız” ifadelerini kullandı.Gerçekleştirilen bu çalışmalarla ABD menşeli Microsoft Windows yazılımının kullanılmasının önüne geçileceğini kaydeden Coşkun, "hem ekonomik anlamda hem güvenlik anlamında hem de ülkemizin yerli ve milli yazılım konusunda gelişmesi sağlanacak. Pardus’ un açık kaynak kodlu olması da öğrencilerin bu yazılımı geliştirerek dünya çapında bir yazılım oluşturabileceği de ön plana çıkıyor." dedi.Pardüs Nedir?
Pardus adı Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan geliyor. Pardus 'u ikinci bir işletim sistemi olarak, mevcut işletim sistemini olduğu halde yanına kurulabiliyor. Yerli bir yazılım olan Pardüs kullanımı artıyor. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli işletim sistemidir. TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirildi. özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere hazırlandı. Üstün performans sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir.Pardüs,TÜBİTAK tarafından 2003 yılında geliştirildi. İlk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlandı. 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçti. Özellikle Türkiye'ye karşı girişilen ekonomik savaş sonrasında yerli işletim sistemimiz Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile zorunlu hale getiriliyor. İlk olarak Havelsan'da kullanılmaya başlayan yerli işletim sistemi Pardüs havacılık ve savunma sanayisinde öncülük ediyordu. Pardus Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı'nda kullanılıyor ve daha yaygın hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Türkiye'nin yerli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs benzeri zararlı dosyaların bulaşma derdinide ortadan kaldırıyor.
Pardus'un özellikleri nedir?
Açık kaynaklıdır.GPL lisanslıdır.Özgürdür.Adını Anadolu panterinin isminden alır.TÜBİTAK-UEKAE tarafından gerçekleştirildi.Pardus'un sistem gereksinimleri nelerdir?800 mhz Intel veya amd işlemci (en az 1200 MHz önerilir).256 MB RAM (512 MB önerilir).En az 4GB boş alana sahip harddisk bulunur.Pardus hizmetlerine ve kaynaklarına ulaşmak için internet bağlantısı.