Hüseyin Kurt, yeni makalesinde, Değişimin kaçınılmaz olduğunu, değişime ayak uyduramayanların yok olup gideceğini savundu. Değişimin temel gücünün iletişim olduğunu belirten Kurt, "İnsanoğlu eski çağlarda karşılıklı görüşerek iletişim kurarken devam eden süreçte mektuplar, kitaplar, gazeteler, radyolar, telgraflar, televizyon, internet ile tüm dünya insanlarını birbirine bağlayarak büyük bir ağ oluşturdu. İnternet ile kurulan ağ önce sohbet programları sonrasında ise sosyal medya dediğimiz uygulamalarla modern yaşamda var olan her bireyin cebine kadar ulaştı. Sosyal medya denildiğinde akla ilk Facebook ve Twitter gelse de Instagram’dan Pinterest’e, Youtube’dan Tiktok’a kadar hatta özel mesajlaşma alanları olan nispeten kapalı devre WhatsApp’a, Telegram’a kadar çeşitlendi ve yayıldı." ifadelerini kullandı.
Tüm bu etkileşimler farklı bir sosyal değişimi tetikliyor.
Sosyal medya gerek sosyalleşmek, iletişim gerek ise ticaret için kullanıldığından devletler için veriyi kontrol etmek, engellemek, kısıtlamak neredeyse imkânsız ve vazgeçilemez hale geldiğini yazan Hüseyin Kurt, İnternetin devlet uygulamaları açısından da vazgeçilmez olduğunu belirterek şunları söyledi:"E-devlet uygulamaları başta olmak üzere vatandaşlar ve tüzel kişilikler açısından neredeyse tüm işlemlerin internet üzerinden yapılabiliyor olması, bankacılık işlemlerinin neredeyse tamamının dijitalleşmesi yeni bir değişim/dönüşüm döneminin tam da içerisinde olduğumuzu gösteriyor. İnsanlar eskiden olduğu gibi gazete okumaz oldu! Haberleri bir gün sonra okumak yerine anlık olarak internetten takip etmeyi tercih ediyor. Televizyon ise haber değil yorum/tartışma ile magazin/dizi ağırlıklı. Bunlar bile sosyal ağlara hızlı şekilde kaymış durumda. Düne kadar IP TV’ler tartışılırken bugün akıllı TV’lerde ve Netflix benzeri platformlarda yayınlar takip edilir oldu. Burada temel fark klasik TV’lerde verileni almak yerine internet üzerinden istediğini istediğin zaman almak, izlemek, dinleme farkıdır. Bu durumu temelde “Verileni almak yerine istediğini almak” olarak değerlendirebiliriz. İstediğinizi almak, takip etmek ise diğer kullanıcıların yaptığı yorumların da etkili olmasına neden oluyor. Tüm bu etkileşimler farklı bir sosyal değişimi tetikliyor. Tüm bu gelişmeler ise klasik medyadaki hâkim sermayenin veya gücün hızlı şekilde değişmesine, sektörel bir yeni normaller oluşmasına neden oldu." dedi.Ayak uyduramayanlar dönüşümün altında kalacak
Ticaretinde değiştiğini belirten Hüseyin Kurt, “Ticaretin temel kuralları işlese de pazarlama ve satış alanları internet, sosyal medya, paranın dijitalleşmesi, sosyal zorunlu kısıtlamalar ve lojistik ağlarla değişip çeşitleniyor.” diyerek, 2020’de başlayan salgının insanların tüketim önceliklerini ve tercihlerini değiştirdiğini buna bağlı zorunlu olarak klasik ticaret araçları ve alanlarını da değiştirdiğini yazdı.Sanal pazarlar ve sosyal medyaya kayan satışlar fiziki ticarette ise geniş alanda toplu ürünlerin olduğu zincir marketlere kaydığını Banka kartlar, yemek kartları ve temassız ödeme yöntemleri ile önceleri güvenlikten dolayı tercih edilmeyen internet üzerinden ödemeler ve dolayısıyla paranın dijitalleşmiş halinin kullanımı yaygınlaştığını anlatan Kurt, Ticari işletmelerin bu değişime ayak uyduranların ayakta kalacağı gibi ayak uyduramayanların dönüşümün altında kalacağını belirtti.