Sokağa Çıkma Yasakları Akşam Trafiğini Artırıyor
Türkiye’nin ilk trafik radyosu Radyo Trafik’in Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan; İstanbul trafiğinde yaşanan sıkıntıları yorumladı.

Türkiye’nin ilk trafik radyosu olan ve İstanbul, Ankara, İzmir ve Marmara bölgesinde yayın yapan Radyo Trafik Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan, İstanbul trafiğinde yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini VOA Türkçe’ye anlattı.
Saat 21.00’da başlayan sokağa çıkma kısıtlamasıyla trafiğin daha da arttığını ve bu uygulamanın trafik güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Doğan, “Akşam saatleri özellikle 17.00-20.00 saatleri arası zaman zaman çok yoğun olur. Kaza ve araç arızası gibi faktörler de devreye girerse o yoğunluklar daha da artar. Saat 21.00’da başlayan sokağa çıkma kısıtlaması kararıyla var olan o bahsettiğimiz yoğunluk yükü daha da arttı. Çünkü İstanbul’da trafikte kaybedilen süre ortalama 1,5-2 saat. Dolayısıyla eve 21.00 öncesi varabilmek için en geç 19.00-19.30 gibi yola çıkmak gerekiyor. Bu da tahmin ettiğimiz gibi bir sıkışmaya yol açtı ve normalden çok daha etkili yoğunluklar oluştu” dedi.
Trafik yükünün ve trafik güvenliğinin giderilmesi için Cezayir Doğan, “İstanbul gibi trafik yükünün çok yoğun olduğu bir metropolde, bu saatin esnetilmesinden yana olduklarını söyledi.
Kademeli mesai saati uygulaması
Kademeli mesai saati uygulaması başladığından bu yana sabah trafiğinde gözle görünür bir rahatlamanın olduğuna dikkat çeken Doğan, “Kademeli saat uygulaması zaten İstanbul’da en iyi çözümlerden biri olur. Koordinasyon ilk anahtar kelimemizse ikincisi kademeli mesai saatidir. Avrupa’daki örnekleri gibi fabrikaların çok erken açılması lazım. 7’de özel sektör, 8’de kamu, 9’da esnaf ve 10’da da öğrenciler. 6’dan 10’a kadar olan bölümde 1 saatlik zaman dilimiyle insanların bir anda trafiğe çıkmalarının engellenmesi gerekiyor. Aynı şekilde dönüşler de böyle bir sıralamaya tabi tutulursa, bu akşam trafiğine de olumlu yönde yansıyabilir” dedi.
“Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde indirim uygulanmalı”
Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ücretli yolların çok yoğun olan saatlerde ücretsiz olması ya da bu yollardan indirimli geçiş sağlanması gerektiğine işaret eden Doğan, “O yollardaki ücretler insanlara gerçekten çok yüksek gelebiliyor. Rakamlar düşürülürse bu da İstanbul trafiğine olumlu yönde katkı yapabilir. En son Avrasya Tüneli’ne yapılan zamla beraber orada sabah saatlerinde yaşanan yoğunluk ortadan kalktı. Tünele olan ilgi azaldı, köprüye olan ilgi doğal olarak arttı. Tünel ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün daha sık kullanılması için yetkililerin bir hamlede bulunması gerekiyor.” dedi.