Son günlerde özellikle çekiliş kampanyaları düzenlenerek çeşitli hediyeler dağıtan markalar ve sosyal medya fenomenleri bulunduğuna dikkat çeken Dijital Pazarlama Uzmanı Furkan Lüleci, sosyal medya da gerçekleştirilen çekiliş furyası ve aldatmacası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Lüleci, sosyal medyada gerçekleştirilen bu çekilişler yasal mı? Sosyal medya fenomenlerinin bu çekilişlerden çıkarı ne? gibi sorulara cevap verdi.

İşin kaymağını tabii ki fenomenler yiyor
Dijital Pazarlama Uzmanı Furkan Lüleci, sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen bu çekilişlerin yasal olmadığını ve niteliksiz bir dijital kimlik ortaya koyduğunu belirtiyor. Sosyal medya fenomenleri, kendi hesapları üzerinden toplu olarak gerçekleştirdikleri çekilişlerden ciddi kazançlar elde ettiklerini belirten Lüleci, "Son zamanlarda bu çekilişler araba hediye edilmesine kadar uzandı. Çekilişe katılmak isteyen kullanıcıların, sosyal medya fenomenlerinin takip ettiği kâr amacı güden markaları da takip etmeleri zorunlu. Aslında aldatmaca da burada devreye giriyor. Sosyal medya fenomenleri, her bir hesaptan ortalama 15 Bin TL ile 50 Bin TL arası ücret alıyor. Bu ücret karşılığında, bu işletmelerin takipçi sayıları 1 Milyona kadar çıkıyor. Bu yöntemle, adı daha önce duyulmamış küçük çaplı markalar, yüz binlerce takipçiye sahip oluyor. Ancak işin kaymağını tabii ki fenomenler yiyor. Üstelik gerçekleştirilen bu çekiliş kampanyaları için Milli Piyango İdaresi’nden de izin alınmıyor.” dedi.
Milli Piyango İdaresinin Haberi Yok
Furkan Lüleci’nin ifadesine göre; Kullanıcıların katıldığı bu çekilişlerden, sosyal medya fenomenleri inanılmaz kazançlar elde ettiklerini dile getirerek, "Fenomenler aslında bir nevi kendi takipçilerini bir ücret karşılığı kullanıyor. Artık gerçekten kaliteli içerik üreterek takipçilerini şaşırtan ya da takipçilerine bir şeyler katan sosyal medya fenomenleri bir elin on parmağını geçmeyecek kadar azaldı. Sosyal medya kullanıcılarının bu tarz yasa dışı çekilişlere katılmayarak bu furyaya bir dur demesi ve kolay yoldan para kazanılmasının önüne geçmesi son derece önemli.” ifadelerini kullanarak, Konu ile ilgili Milli Piyango İdaresi'nin bu tarz çekilişlerin yapıldığından haberleri olmadığını söyledi.Türkiye’de bu yasal mevzuata uyulmadığının altını çizdi ve konu ile ilgili Bilişim Hukuku Avukatı Emre Avşar ile konuyla ilgili değerlendirmede bulundu: