
Ailelerde sağlıklı ilişkilerin yaşanması, toplumunda sağlıklı bir yaşantıya sahip olmasını sağlar. Ailelerde yaşanan sorun ve problemler topluma da yansıyacak kadar önemlidir. Bu nedenle ailelerde ortaya çıkan problemlerin çözüme kavuşturulması gerekir. Eğer aile içinde yaşanan bir sorun çözüme kavuşturulamıyorsa boşanmak bireylere en az zarar veren çözüm yöntemidir. Ülkemizde boşanma olaylarının hızla artması, boşanma sebeplerinin de araştırılmasını gerekli kılıyor. Boşanmaların kişisel anlamda birçok sebebi bulunduğu gibi tam anlamıyla topluma yönelik olan olaylarla da ilgisi olabiliyor.
Ekonomik Sebepler
Boşanma olaylarının en büyük ve önemli sebeplerinden bir tanesi ekonomik sorunların yaşanmasıdır. Eşlerin maddi anlamda birbirlerinin beklentisini karşılayamaması bir sebep olurken, ev geçiminin sağlanamaması da bir sebeptir. Hayata bakış açısı ve beklentiler de ekonomik sorunların baş göstermesine sebep olan sorunlardandır. Bu anlamda maddi ihtiyaçların karşılanmadığı bir evlilik de bitme noktasına gelebilecektir.
Güven Sarsan Davranışlar
Evliliklerin bitme noktasına gelmesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi güven duygusunun yok olmasıdır. Bu durum boşanma sebebidir. Eşlerin birbirine güven duymamasının altında aldatma ve şüphe gibi düşünceler bulunur. Güvenin sarsılması her durumda insanın düşüncelerini etkiler ve huzurlu bir ilişkinin yeniden yaşanması oldukça zor olacaktır.
Cinsel İlişkiden Kaçınma
Ülkemiz toplumunda evliliklerin cinsel ilişkiye dayanan bir yanı vardır. Evli çiftler cinsel birleşmeyi sınırsız yaşayacak çiftlerdir. Bu nedenle eşlerden birinin cinsel ilişkiden kaçınması boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir.
Eşlerin Aile Bireylerine İyi Muamele Etmemesi
Eşlerin aile bireylerine kötü muamele etmesi boşanma sebeplerinden biridir. Aile hayatının düzenli bir şekilde devam etmesi için aile bireylerini sevmek gerekmez iken saygı duyulması gerekecektir. Bu anlamda kadın ya da erkeğin aile bireylerine kötü davranması, hakarette bulunması hatta kavga etmesi gibi davranışlar boşanma sebeplerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.
Aşırı Borçlanma Ve İcra Takibi
Ekonomik anlamda aşırı borçlanma gibi durumlar boşanma sebepleri olan davranışlardan biridir. Eşlerin birbirlerinden gizli ya da aleni şekilde borçlanması eş tarafından kabul edilmeyecek davranışlardan bir tanesidir. Bu anlamda kanunen boşanma sebebi ortaya çıkmış oluyor.
Eşini Sevmediğini Açıkça Söyleme
Evliliklerde ilişkilerin büyük bir bölümünde eşlerin birbirini sevdiği düşünülür. Ancak bazı evliliklerde eşlerin birbirine karşı sevgi ve sadakat konusunda sıkıntıları bulunduğu görülüyor. Bu anlamda eşini açıkça sevmediğini belirtmek boşanma sebebi olarak kabul ediliyor.
Eşin İsteklerine Bağımsız Kalma
Ülkemizde evli çiftlerin bir kısmı aile ile birlikte yaşamayı tercih ediyor. Ancak bu duruma çiftlerden birinin itiraz etmesi ve bağımsız konut istemesi ve eşin buna duyarsız kalması evliliklerde boşanma sebebi olarak karşımıza çıkıyor.
Eşin Ev İşlerini Yapmaktan Kaçınması Ve Öz Bakımına Önem Vermemesi
Evliliklerde ev işleri ve temizlik konusu büyük önem taşıyor. Aynı zamanda kadın veya erkeğin kendi kişisel bakımına da özen göstermesi gerekiyor. Bu işlerin yapılmaması kanunumuzda boşanma sebebi kabul ediliyor.
Çocukların Bakımı İle İlgilenmeme
Çocuklara özen göstermeme ve genel anlamda çocukları ikinci plana atma boşanmanın en büyük sebeplerinden biridir. Eğitim ve ihtiyaçlarının karşılanmaması gibi durumlar çocuklar haklarına da aykırı bir davranış olarak değerlendiriliyor.
Evlilik Sırlarının Üçüncü Kişilere Anlatılması
Evlilikte eşler arasındaki özel durumların başkalarıyla paylaşılması boşanma sebebidir. Bu durum tarafların onurunu zedeleyen davranışlardan biri olarak kabul ediliyor.
Eşin Ahlaksızlıkla Suçlanması
Eşler arasında çıkan tartışmalarda eşin ahlaksızlıkla suçlanması boşanma sebeplerinden biridir. Eşini ahlaksızlıkla suçlayan kadın veya erkek bu durumda kusurlu sayılmıştır. Bu durumun ispatı yoksa haksız yere eşin küçük duruma düşürülmesi, kadın veya erkeğin onurunu kıracaktır.