Zerdeçal Baharatlar arasında önemli bir yere sahip bulunuyor. Kendine özgü tadı, altın rengi ve biberli aroması ile zerdeçal yemeklere renk ve tat veriyor. Zerdeçal, Magnezyum, çinko, E Vitamini ve C Vitamini gibi pek çok vitamin ve mineral içeren zerdeçalın daha bir çok faydaları bulunuyor. Korona Virüs vakalarının artmaya başlamasıyla birlikte zerteçal'ın virüsler üzerinde ne gibi faydaları olduğu da vatandaşlar tarafından araştırılıyor.Zerdeçal, çok çeşitli hastalıkları tedavi etmek için Ayurveda tıbbında uzun süredir kullanılmaktadır.
Zerdeçal, eski çağlardan beri şifalı bir baharat olarak biliniyor ve kullanılıyor. Yemeklere tat katmak dışında insan sağlığına sayısız faydaları olduğu bilinen Zerdeçal, Hindistan safranı olarak ta bilinmektedir. (Curcumin) besin değerleri bakımından oldukça zengin olan Zerdeçal, başta gıda endüstrisi olmak üzere pek çok alanda kullanılırken, cilt sağlığına faydaları nedeniyle de kozmetik ürünlerine de kullanılmaktadır. Zerdeçal ayrıca mide ekşimesi, mide ağrısı, Crohn hastalığı, kabızlık, safra kesesi hastalığı, kolesterol ve bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir.Zerdeçalda lipopolisakkarit adı verilen bileşenin bağışıklık sistemini uyardığı ve bağışıklık sisteminin verimli çalışmasını desteklediğini de belirten uzmanlar, virüsler ve patojenlerle mücadelede de bağışıklık sistemini desteklediğini ifade etmektedirler.
ABD Ulusal Sağlık Merkezi, zerdeçalın sağlığa etkileri ve güvenliği ile ilgili yapılan araştırmalarda sağlık açısından test edilen miktarlarda ağız yoluyla alındığında veya cilde uygulandığında güvenli bir destekleyici şifalı bitki olacağıu yönünde görüş belirtilmiştir. Ancak, bu bitkinin ilaç yerine kullanılacağı anlamına gelmeyeceği belirtilmiştir.ZERDEÇALIN OLASI YAN ETKİLERİ NEDİR?Zerdeçal genellikle güvenli kabul edilmesine rağmen, yüksek dozda zerdeçal veya 12 aydan uzun süre zerdeçal kullanmanın mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal gibi mide-bağırsak problemlerini tetikleyebileceği konusunda bazı endişeler bulunmaktadır. Zerdeçal kullanımı safra kesesi sorunlarını şiddetlendirebilir, kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir veya diyabetli kişilerde tehlikeli derecede düşük kan şekeri seviyelerine yol açabilir. İlaç kullananlar ise, zerdeçal almadan önce sağlık uzmanına danışmalıdır. Kronik bir sağlık sorununuz varsa veya ameliyat olmayı planlıyorsanız, zerdeçal takviyeleri kullanmadan önce sağlık uzmanınızla görüşmekte fayda vardır.

ZERDEÇALIN FAYDALARI NEDİR?
- Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur
- Enflamasyonu önler
- Kilo kontrolü sağlar
- Diyabeti kontrol etmeye yardımcı olur
- Cildi daha sağlıklı hale getiriyor
- Kanseri önlemeye yardımcı olabilir
- Romatizmal ağrılara iyi gelir
- Kalbi korur
- Zerdeçalın diğer faydaları
