İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini en güçlü şekilde ifade eden bir destan olarak 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Peki, bu büyük marş nasıl ortaya çıktı? Mehmet Akif Ersoy neden yarışmaya katılmak istemedi? İstiklal Marşı ilk kez kim tarafından okundu?
Sebilürreşad Dergisinde Yayımlandı
İstiklal Savaşı sırasında, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini anlatacak bir milli marş yazılması için Büyük Millet Meclisi tarafından yarışma düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı, 25 Ekim 1920’de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yarışmayı duyurarak kazanana 500 lira ödül verileceğini açıkladı. Ancak, gönderilen 724 şiir, milli ruhu yansıtmakta yetersiz bulundu.
Ödül nedeniyle yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif Ersoy, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından ikna edilince Tacettin Dergahı’nda İstiklal Marşı’nı 10 gün içinde yazdı. "Kahraman Ordumuza" ithafıyla kaleme alınan bu büyük eser, 17 Şubat 1921’de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında yayımlandı.
Meclis Kürsüsünde İlk Kez Okundu
İstiklal Marşı, 1 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ilk kez Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından okundu. "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizeleri Meclis’te büyük bir coşkuyla karşılandı. 12 Mart 1921’de ise resmen kabul edildi.
Ödül almayı reddeden Mehmet Akif, kendisine verilen 500 lirayı Darülmesai adlı hayır kurumuna bağışladı. Ömrü boyunca “İstiklal Marşı’nı para için yazdığı” düşüncesinden rahatsız olan Akif, marşını Safahat adlı eserine koymayarak, “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy'un Son Yılları
Kurtuluş Savaşı sonrası Mısır’a yerleşen ve uzun yıllar burada yaşayan Mehmet Akif, 1936 yılında hastalığı sebebiyle İstanbul’a döndü. Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda ağırlaşan milli şairimiz, 27 Aralık 1936’da hayata gözlerini yumdu. Edirnekapı Şehitliği’ndeki kabri, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.
2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında Vefa Ödülü’ne layık görülen Mehmet Akif Ersoy, vatan şairi ve milli şair olarak kalbimizde yaşamaya devam ediyor.
104 yıldır Türk milletinin bağımsızlık ruhunu yaşatan İstiklal Marşı’mızın kabulünü gururla kutluyor, Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz.
Kapsamhaber