Lenf kanseri olarak bilinen lenfoma, vücudun bağışıklık sistemi hücrelerini etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Güven Çetin, özellikle boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde görülen ağrısız şişliklerin dikkate alınması gerektiğini belirtti. 15 Eylül Lenfoma Günü dolayısıyla konuşan Prof. Dr. Çetin, erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Lenfoma Nedir?
Prof. Dr. Çetin, lenfomayı, bağışıklık sistemi hücrelerinden lenfositlerin, lenf bezlerinde gereğinden fazla çoğalması sonucu oluşan bir kanser türü olarak tanımladı. Lenfomanın birçok türü olduğunu belirten Çetin, iki ana türün Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı (Non-Hodgkin) Lenfoma olduğunu söyledi. Ayrıca, bu kanser türünün dalak, sinir sistemi ve kemik iliği gibi bölgelerde de görülebileceğine dikkat çekti.Lenfoma Gelişiminde Hangi Faktörler Etkili?
Lenfoma gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını ifade eden Çetin, şunları sıraladı:- Enfeksiyonlar
- Otoimmün hastalıklar
- Yaş ve cinsiyet
- Aile öyküsü
- Radyasyon maruziyeti
Lenfomanın En Sık Görülen Belirtileri
Lenfomanın klinik belirtilerinin kişiden kişiye değişebileceğini belirten Prof. Dr. Çetin, en sık görülen semptomları şu şekilde sıraladı:- Boyun, koltuk altı veya kasık bölgelerinde ağrısız şişlik
- Gece terlemeleri
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yüksek ateş
- Vücutta kaşıntı
- Karında şişkinlik
Lenfoma Nasıl Teşhis Edilir?
Lenfomanın kesin tanısının, lenf bezlerinden alınan biyopsi ile konulduğunu belirten Çetin, gerekli durumlarda kemik iliği biyopsisi yapıldığını da ekledi. Bu yöntemlerle, hastalığın yayılımı ve türü belirlenerek uygun tedavi yöntemine karar veriliyor.Lenfoma Tedavisi
Lenfoma tedavisinin hastalığın türüne göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Çetin, başlıca tedavi yöntemlerinin şunlar olduğunu belirtti:- Kemoterapi / Monoklonal antikor tedavisi (akıllı ilaçlar)
- Radyasyon tedavisi
- Kök hücre (kemik iliği) nakli
- Otolog nakil (Hastanın kendi kök hücreleri ile yapılan nakil)
- Allojenik nakil (Başka bir vericiden alınan kök hücre ile yapılan nakil)