DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı "Mesele Ekonomi" programında hükûmetin ekonomi politikalarını eleştirerek, geniş kitlelerin refahını artıracak yapısal reformların yapılmadığını söyledi. Babacan, 86 milyonluk ülkede 23 milyon icra dosyası olduğuna dikkat çekerek, “Fakirleşen bir toplumla karşı karşıyayız” dedi.
“Ekonomi politikalarının başarısı, ülke genelinde refahın artmasıyla ölçülür. Ancak son beş yılda büyümenin nimetlerinden yalnızca nüfusun yüzde 5’i yararlandı. Geriye kalan yüzde 95’in gelirleri ya sabit kaldı ya da reel olarak düştü. Yüksek faizler, artan maliyetler ve rekabetin işlememesi, KOBİ’ler ve esnafı da derinden etkiledi.”
“Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir nesil, kendisinden önceki nesle göre daha düşük yaşam standartlarına mahkûm oldu. Bu tarihi bir durum ve Türkiye’nin geleceği açısından çok ciddi bir sorun.”
“Türkiye’de çiftçiye verilen destek çok az. Yükselen maliyetler çiftçiyi zor durumda bırakırken, bu durum tüketicilere yüksek gıda fiyatları olarak yansıyor. OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahibiz. Bunun temel sebebi, tarım politikalarında eksik bir yaklaşım ve işi bilen kadroların bulunmamasıdır.”
“Emsal değişikliği gibi imar kararları, büyük bir rant kaynağı haline geldi. Bu süreç, milyonların daha pahalı konutlarda yaşamasına neden oluyor. Satın alma bir yana, kiralama bile zorlaşıyor. Bu düzenin değişmesi için Cumhurbaşkanı’nın masaya yumruğunu vurması gerekir.”
“Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar ile hükûmetin iletişim mekanizmasının tutarsızlığı, uluslararası alanda Türkiye’yi zor durumda bırakıyor. Suriye’de varlığımızın temel nedeni, güvenliğimiz ve istikrarı sağlamak olmalıdır; kahramanlık hikâyeleri anlatmak değil.”
“Asgari ücrette yıl ortasında ara zam yapılmaması büyük bir hata. İşçinin hakkı olan enflasyon farkı ve refah payı mutlaka eklenmeli. Emekliler için de benzer bir düzenleme yapılmalı. 1 Temmuz’u işçiler, işverenler ve hükûmet unutmamalı.”
“Nüfusun Yüzde 5’i Zenginleşti, Yüzde 95’i Fakirleşti”
Babacan, son yıllarda büyüme rakamlarının toplumun geneline yansımadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:“Ekonomi politikalarının başarısı, ülke genelinde refahın artmasıyla ölçülür. Ancak son beş yılda büyümenin nimetlerinden yalnızca nüfusun yüzde 5’i yararlandı. Geriye kalan yüzde 95’in gelirleri ya sabit kaldı ya da reel olarak düştü. Yüksek faizler, artan maliyetler ve rekabetin işlememesi, KOBİ’ler ve esnafı da derinden etkiledi.”
“Cumhuriyet Tarihinde İlk Kez Bir Nesil Daha Kötü Şartlarda Yaşıyor”
Babacan, Türkiye’de nesiller arası yaşam standartlarının tersine döndüğünü belirtti:“Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir nesil, kendisinden önceki nesle göre daha düşük yaşam standartlarına mahkûm oldu. Bu tarihi bir durum ve Türkiye’nin geleceği açısından çok ciddi bir sorun.”
“OECD’nin En Yüksek Gıda Enflasyonu Türkiye’de”
Tarım politikalarını da eleştiren Babacan, desteklerin yetersizliğine vurgu yaptı:“Türkiye’de çiftçiye verilen destek çok az. Yükselen maliyetler çiftçiyi zor durumda bırakırken, bu durum tüketicilere yüksek gıda fiyatları olarak yansıyor. OECD ülkeleri arasında en yüksek gıda enflasyonuna sahibiz. Bunun temel sebebi, tarım politikalarında eksik bir yaklaşım ve işi bilen kadroların bulunmamasıdır.”
“İmar Rantı ve Emsal Değişikliği En Büyük Sorun”
Babacan, konut fiyatlarının artışında imar rantlarının büyük bir rol oynadığını ifade etti:“Emsal değişikliği gibi imar kararları, büyük bir rant kaynağı haline geldi. Bu süreç, milyonların daha pahalı konutlarda yaşamasına neden oluyor. Satın alma bir yana, kiralama bile zorlaşıyor. Bu düzenin değişmesi için Cumhurbaşkanı’nın masaya yumruğunu vurması gerekir.”
“Suriye’de Kahramanlık Hikâyeleri Üretmek Yanlış”
Babacan, Suriye meselesine de değinerek, dış politikada tutarlı bir iletişim politikası gerektiğini söyledi:“Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar ile hükûmetin iletişim mekanizmasının tutarsızlığı, uluslararası alanda Türkiye’yi zor durumda bırakıyor. Suriye’de varlığımızın temel nedeni, güvenliğimiz ve istikrarı sağlamak olmalıdır; kahramanlık hikâyeleri anlatmak değil.”
“1 Temmuz’u Unutmayın”
Asgari ücret ve emekli maaşlarında enflasyonun dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Babacan, ara zamların önemine dikkat çekti:“Asgari ücrette yıl ortasında ara zam yapılmaması büyük bir hata. İşçinin hakkı olan enflasyon farkı ve refah payı mutlaka eklenmeli. Emekliler için de benzer bir düzenleme yapılmalı. 1 Temmuz’u işçiler, işverenler ve hükûmet unutmamalı.”