ARFID adı verilen yeme bozukluğunda, bireyler kalori değil, yiyeceklerin dokusu, kokusu ve yaşanan travmatik deneyimler nedeniyle yemek yemekten kaçınıyor.
ARFID Nedir, Neden Ortaya Çıkar?
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, Yeme Bozuklukları Farkındalık Haftası kapsamında ARFID hakkında açıklamalarda bulundu. ARFID'in kilo alma korkusundan değil, yiyeceğin dokusu, kokusu ya da geçmişteki olumsuz deneyimlerden kaynaklandığını vurgulayan Beyaz, "Sebzeler, etler veya taneli yiyecekler sıkça reddediliyor. Duyusal hassasiyetler ve yiyeceklere yönelik travmalar, ARFID'i tetikleyebiliyor," dedi.
Çocuklukta Başlayıp Yetişkinliğe Kadar Sürebilir
ARFID'in çocuklarda özellikle katı gıdalara geçiş sürecinde ortaya çıkabileceğini belirten Beyaz, tedavi edilmediğinde bu sorunun yetişkinliğe kadar devam edebileceğini ifade etti. Yeme bozukluğunun, fiziksel sağlığın yanı sıra sosyal yaşamı da ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.
Başka Rahatsızlıklar ARFID’e Eşlik Edebilir
ARFID ile anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), otizm spektrum bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi farklı psikolojik rahatsızlıkların bir arada görülebildiğine dikkat çeken Beyaz, bu durumun tedaviyi zorlaştırabileceğini söyledi.
Erken Müdahale İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Beyaz, erken teşhis ve müdahale için ebeveynlerin, öğretmenlerin ve sağlık çalışanlarının çocukları yakından takip etmeleri gerektiğini belirterek, "Çocukta belirgin kilo kaybı, yemek saatlerinde öfke nöbetleri, kaygı gibi durumlar fark edilirse psikolojik destek almak önemlidir," diye konuştu.
Haber: Kapsamhaber