Arslan Tekin'in yazısı şöyle: Bütün dünyada şimdi “bozkurt” tartışılıyor. UEFA, millî futbolcu Merih Demiral’ın Türk düşmanlığı peşin hükmüyle iki maç ceza verdi. Almanya işareti daha yasaklamadı. Ama Avusturya’da yasak. Avusturya, “Sembol kanunu” Aralık 2018’de Meclis'te kabul ediliyor, 1 Mart 2019 itibariyle yürürlüğe giriyor. Müslüman Kardeşler, HAMAS, Lübnan’daki Hizbullah’ın askerî kanadı, PKK, Hırvat milliyetçi USTAŞA’nın sembol ve işaretleri de yasak. Avusturyalılar, iyiden iyiye şaşırmışlar. Bozkurt işaretini, PKK’nın sembolüyle bir tutuyorlar.
Bozkurt İşaretinin Türkiye'deki Geçmişi
Türkiye’de Millî Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) amblemi ay yıldız içinde bozkurttu. 1975’te Rüştü Ecevit’in genel başkanlığı sırasında MTTB’nin bozkurtlu amblemi değiştirildi; hilâl içinde kitap oldu. Sizi yakın tarihe, 32 yıl öncesine götüreceğim. Türkiye’de “bozkurt” işaretinin nasıl ortaya çıktığı tartışıldı. Bu işaret 1992’de Azerbaycan’da yayılmaya başlıyor. Alparslan Türkeş, Süleyman Demirel’le Türk ülkeleri gezisindeydi. Azerbaycan’da gördüğü bu işareti Türkiye’ye taşıdı.
Türk Dil Kurultayı ve Türkçülük Bayramı
1992’nin Mayıs ayının başlarına gidiyoruz. İlk Türk Dil Kurultayı düzenlenmişti. Kültür Bakanı da Fikri Sağlar’dı. Yazar Ayla Kutlu Kültür Bakanlığı’nda yetkiliydi. Beni de davet etmişti. Ankara’da bulunduğum sırada Türk Dil Kurultayı’nı ayrıntılı yazarak tarihe notumu düştüm. Bir not daha düştüm:
Türkçülük Bayramı notu. 3 Mayıs 1944 hâdiselerinden bahsediyorum. Milliyetçiler, her 3 Mayıs’ta “
Türkçüler/Milliyetçiler Günü”nü anarlar, kutlarlar. Türkeş, Türk ülkelerinden gecikmeli geldiği için iki gün gecikmeli kutlandı. Bu kutlama toplantısında Gagavuzların Kültür Bakanı Maria Hanım bozkurtlu bayrak açmıştı.
Türkçülük Bayramı'ndan Notlar
Sizi Ankara'da değişik bir atmosfere götürmek istiyorum. Bütün Türk dünyasını kucaklayan Sürekli Dil Kurultayı’nın çalışmaları için gelmiştik buraya... Ama arada başka havaları da teneffüs ettik; heyecan verici, coşturucu havalar... Önceki akşam Bulvar Palas Otelinde kutlanan “Türkçülük Bayramı”ndaydık. “Türkçülük Bayramı”,
Alparslan Türkeş “Büyük ziyareti” henüz tamamladığı için iki gün gecikmeyle kutlanıyordu. Size bir şey söyleyeyim mi? Dil Kurultayı ile
Türkçülük Bayramı arasında hemen hemen hiç fark yoktu. Kurultayda da bayramda da aynı hedef gösteriliyor ve aynı coşku yaşanıyordu. Zaten kurultay üyelerinin bir kısmı da Bulvar Palas'taydı.
Gagavuzların Kültür Bakanı Maria Hanım'ın Katılımı
Gece boyunca Azerbaycan müziği çalındı. Gecenin ilerleyen saatlerinde kalkılırken “Çırpınındı Karadeniz” hep bir ağızdan söylendi. Gecede, Alparslan Türkeş'in sağında eşi, solunda Osman Bölükbaşı oturuyordu. Osman Bölükbaşı'nın yanında Kasım Gülek yer alıyordu. Aynı sırada Prof. Dr. Nejat Tüzün, Prof. Dr. Şaban Karataş, eski Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Somer, eski Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Akça, Muzaffer Özdağ, oğlu Yrd. Doç. Dr. Ümit Özdağ, Dil Kurultayı'nda Yazı Dili Komisyonu Başkanlığını yapan Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Doç. Dr. Bilge Ercilasun, Prof. Dr. Mustafa Kafalı, Sevgi Kafalı, milletvekillerinden ANAP'lı Sadi Pehlivanoğlu ve daha bir çok isim... (7 Mayıs 1992, Kovulacak Güçler kitabımızdan aktardık.)
Makalenin Tamamı