Atakum Belediyesi, Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde önemli bir farkındalık etkinliğine imza attı. Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Dayanışma ve Umut’ panelinde uzman isimler, depreme karşı alınması gereken önlemler, yapı güvenliği ve afet sonrası süreç hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Panelde, 6 Şubat deprem şehitleri anısına bir fotoğraf sergisi de düzenlenerek, afetin yıkıcı etkileri gözler önüne serildi.
"Türkiye’de yapılan araştırmalar, depremlerde yaşanan yıkımların en büyük sebebinin zemin etüdü eksikliği, tasarım kusurları ve depreme uygun olmayan yapılar olduğunu ortaya koyuyor. Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgede yapılan incelemelerde, jeolojik altyapının yapıların yıkılmasını hızlandırdığı görüldü. Ancak şehir planlamasında bu göz ardı edildi. Bugün birkaç şantiye şefinin ve müteahhitin tutuklanmasıyla bu ihmalin üzeri örtülemez. Bu felaket, ülke tarihine kara bir leke olarak geçecektir."
Jeofizik Mühendisleri Samsun Şube Başkanı Özcan Özen, Samsun’un deprem riskine karşı yapılaşmada dikkatli olması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:"Samsun’da yeni yapılaşmaya açılacak bölgeler için deprem, heyelan ve taşkın afet riskleri önceden belirlenmelidir. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Samsun’a yakın olması, riskin ciddiyetini artırıyor. Atakum’un arka bölgeleri heyelan riski taşıyor ve yapılaşmaya açılması büyük bir hata olabilir. Samsun’un deprem tehlikesine uzak olduğunu düşünmek yanlış olur.”

"Deprem Bilinci İçin Gönüllü Eğitimler Veriyoruz"
Atakum Belediyesi Afet İşleri Müdürü Neslihan Tiryaki, programın açılış konuşmasında toplumda deprem bilinci oluşturmanın önemine vurgu yaptı:"Türkiye, 6 Şubat 2023’te yüzyılın felaketi olarak bir yıkımla uyandı. Yaşanan acıyı ilk günkü gibi yüreğimizde hissediyoruz. Atakum Belediye Başkanımız Serhat Türkel öncülüğünde, tüm mahallelerde afet farkındalığını artırmak için Mahalle Afet Gönüllüleri ve Acil Müdahale Derneği ile iş birliği yaparak Samsun Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde uygulamalı afet eğitimleri veriyoruz.”
"Önlenebilir Bir Felaketle Karşı Karşıyayız"
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, 6 Şubat depremlerinin ardından hâlâ yeterli tedbirlerin alınmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:"Bu, sadece yüzyılın felaketi değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük önlenebilir felaketidir. 1999 depremini yaşadık, gördük ama hâlâ ders almadık. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren şehir merkezleri deprem riskine göre yeniden planlanırken, 2023 yılında 11 ili etkileyen bu büyük felakete karşı önlem alınmaması, Türkiye’nin bilime yeterince önem vermediğinin göstergesidir. Türk halkı olarak artık bilimden uzaklaşmamalı, yaşadığımız felaketlerden ders çıkarmalıyız.”"İnşaat Standartlarına Uyulmaması Yıkımı Katladı"
Mimar İshak Memişoğlu, “Deprem Sonrası Yıkım, İhmallerin Rolü ve Sorumluluk” başlıklı konuşmasında, depremin yarattığı büyük yıkımın en önemli nedenlerinden birinin inşaat standartlarına uyulmaması olduğunu belirtti:
"Zemine Uygun Yapılar Olmadığı İçin Büyük Acılar Yaşandı"
Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, deprem bölgesindeki incelemelerinden elde ettiği bulguları paylaşarak, yapıların uygun zemine oturtulmamasının büyük kayıplara neden olduğunu vurguladı:"Yaptığımız saha çalışmalarında, üç dört katlı binaların birinci katlarının tamamen çöktüğünü gördük. Zemin etüdü yapılmadan, gevşek zemine oturtulan ve mühendislik hizmeti almamış binalar yıkımın boyutunu artırdı. Birinci katlarda yaşanan sorunlar, tüm binanın çökmesine yol açtı. Zemine uygun olmayan yapılaşmanın sonucu, maalesef büyük bir insan kaybına neden oldu.""Samsun’da Deprem Riski Yüksek"
İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Samsun’un önemli fay hatlarına sahip olduğunu ve 7.5 büyüklüğünde bir depremin yaşanma olasılığının %27.4 olduğunu söyledi:"Samsun Ladik’te 1943 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, 4 binin üzerinde can kaybına neden oldu. Kentin merkezinde büyük hasarlar meydana geldi. Samsun’un 85 kilometrelik bölümü, Erikli Ters Fayı ve Merzifon Esençayı Fayı gibi aktif fay hatlarına yakın. Buna rağmen, Samsun’da 2000 yılı öncesi inşa edilen binaların risk durumu hakkında elimizde herhangi bir veri bulunmuyor. Ne yazık ki bu konuda sistematik bir çalışma da yapılmadı.”"Samsun Depreme Hazırlıklı Olmalı!"

"STK'ların Afet Sürecindeki Rolü"
STK Aktivisti Mehmet Akif Çıplak, sivil toplum kuruluşlarının afet süreçlerinde kritik bir rol oynadığını belirterek, özellikle engelli bireyler ve dezavantajlı gruplara ulaşmada STK’ların daha hızlı hareket edebildiğini söyledi."Kamu kuruluşları afet anında hassas gruplara ulaşmakta bazen geç kalabiliyor. Engelli dernekleri, yaşlı bireylere yönelik sosyal hizmet kuruluşları gibi STK'lar, afet anında hayati bir destek sağlayabiliyor. Afet yönetiminde sivil toplum örgütleriyle iş birliği artırılmalıdır.""Özel Eğitimli Köpekler Hayat Kurtardı"
Uzman Veteriner Hekim Oğuzhan Tekay, arama kurtarma köpeklerinin 6 Şubat depremlerinde çok sayıda insanın hayatını kurtardığını belirtti:"Ses köpekleri, enkaz altında kalanları bulmada büyük bir rol oynadı. Bu köpekler, kısa sürede en fazla hayat kurtaran ekipler arasında yer aldı. Ancak enkazda çalışırken ciddi yaralanmalar yaşadılar. Vücutları kesikler içinde kaldı, ancak buna rağmen canla başla görev yaptılar. Onların çabası unutulmamalıdır."