DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde eğitime erişim sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e hitaben hazırladığı yazılı soru önergesiyle, deprem sonrası eğitimde karşılaşılan sorunlara dair çözüm arayışlarını vurgulayan Avşar, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan raporlara atıfta bulunarak, bölgedeki öğrencilerin ve öğretmenlerin mevcut koşullarını detaylı bir şekilde sorguladı.
"Depremin Ardından Eğitim Altyapısı Hâlâ Yetersiz"
Avşar, önergesinde, 6 Şubat 2023’te meydana gelen büyük depremlerden etkilenen illerdeki eğitim altyapısının hâlâ ciddi eksiklikler barındırdığına dikkat çekti. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa gibi 11 ilde, okulların büyük bir kısmının hasar görmesi nedeniyle birçok öğrencinin hâlâ konteynerlerde veya çadırlarda eğitim almak zorunda kaldığını belirten Avşar, "Depremden 20 ay sonra hâlâ kaç öğrenci bu geçici yapılar içinde eğitim alıyor?" sorusunu yöneltti.Avşar, TBB’nin 18 Temmuz 2024 tarihinde hazırladığı raporda, bölgedeki eğitim sorunlarına geniş yer verildiğini ifade ederek, bu rapor doğrultusunda fiziki altyapı eksikliklerinin giderilip giderilmediği, hasar gören okulların durumu ve kaç yeni okulun yapıldığı gibi soruların Milli Eğitim Bakanı tarafından yanıtlanmasını istedi.Öğretmen Açığı ve Barınma Sorunu Gündemde
Önergesinde, öğretmen açığına da dikkat çeken Avşar, deprem bölgesinde görev yapan öğretmen ve eğitim personeline verilen desteklerin yetersiz olduğunu belirtti. "Bu bölgede görev yapan öğretmenler için herhangi bir barınma desteği (kira yardımı, öğretmen lojmanı gibi) sağlanıyor mu? Teşvik anlamında özel bir planlama var mı?" diye sordu. Ayrıca bölgede hâlâ devam eden öğretmen açığına yönelik yeni atama planlarının olup olmadığını da gündeme getirdi.Avşar, "Deprem bölgesinde ne kadar öğretmen açığı bulunuyor? Bu açığı kapatmak için yapılması planlanan yeni atamalarda bölgenin özel durumunu göz önünde bulunduracak mısınız?" diyerek, hükümetin bölgeye yönelik teşvik ve destek planlarının olup olmadığını sorguladı.Psikolojik Destek ve Ders Telafisi İçin Tedbirler Alındı mı?
Avşar, depremden etkilenen çocukların yaşadığı travmaların eğitim hayatlarına etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, bu konuda alınan tedbirleri sordu. "Deprem sonrası bölgede eğitim aksaklıkları, göç ve psikolojik travmalar göz önüne alındığında, çocuklara yönelik psikolojik destek ve uyum programları için bir çalışma yapıldı mı? Ders telafileri konusunda bir planınız var mı?" diye soran Avşar, bölgedeki çocukların normal eğitim hayatına geri dönebilmesi için kapsamlı bir destek programına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.Üniversitelerde Barınma ve Derslik Yetersizliği Büyük Sorun
Deprem bölgesindeki üniversitelerde yaşanan barınma ve derslik yetersizliğine de değinen Avşar, "Üniversitelerde yeni dönemde yüz yüze eğitimin başlaması planlanıyor. Ancak bina stokunun azalması ve dersliklerin yetersizliği gibi sorunlar eğitim sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu konuda ne tür tedbirler aldınız?" sorusunu yöneltti.Avşar, üniversitelerde öğrenci yurtları ve derslikler konusunda yaşanacak sorunların çözümü için üniversite yönetimleri ve ilgili kurumlarla iş birliği yapılıp yapılmadığını merak ettiğini ifade ederek, bölgedeki yükseköğrenim öğrencilerine yönelik çözüm önerilerinin Meclis gündemine alınmasını istedi."Depremden 14 Milyondan Fazla Vatandaş Etkilendi"
Cem Avşar, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden 14 milyondan fazla vatandaşın doğrudan etkilendiğini ve en büyük hasarın Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşandığını belirtti. Deprem sonrası bölgede 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini ve 107.204 kişinin yaralandığını ifade eden Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarına atıfta bulunarak, bölgedeki eğitim yapılarının durumu hakkında bilgi istedi.Avşar, deprem bölgesinde hâlâ devam eden eğitim sorunlarının çözülmesi için atılacak adımların büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın acil ve kapsamlı bir planlama yapması gerektiğini vurguladı. Önergesinde, bölgedeki öğrencilerin konteyner ve çadır okullardan çıkarılıp daha uygun eğitim koşullarına kavuşması gerektiğini dile getiren Avşar, yeni okul inşaatlarının hızlandırılmasını ve öğretmenlerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.