Çift çene ameliyatı; diş, çene kemikleri ve diğer yumuşak-sert dokuların anatomik yerine çekilmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerdir. Ortognatik cerrahi olarak da adlandırılan prosedür; ortodontik tedavinin tek başına yeterli olmaması, çene işlevinin geliştirilmesi, yüz görünümünün değiştirilmesi ve konuşmada iyileşme sağlamak gibi farklı sebeplerle gerçekleştirilir. Çift çene ameliyatı fiyatları ise farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Çift Çene Ameliyatı Nedir?
Tıp literatüründe tek çene, sadece alt veya üst çeneye yönelik işlemlerde kullanılan bir terimdir. “Çift çene nedir?” sorusuna ise alt ve üst çeneyi kapsayan tıbbi işlemlerde kullanılır, şeklinde yanıt verilebilir. Çift çene ameliyatı, ağız ve çene yapısında farklı nedenlere bağlı olarak gelişen anomalileri gidermek için yapılan bir cerrahi prosedürdür. Müdahalenin temel amacı, dişlerin ve çene kemiklerinin ideal anatomik yerlerine taşınmasının sağlanmasıdır. Bu bağlamda estetik bir amaç gütmediği ifade edilebilir ancak işlem sonrasında yüz bölgesinde olumlu veya olumsuz değişimler görülür. Bu değişimler, hastanın yüz ve genel görünümünü uyumlu hale getirdiği için prosedürün estetik bir yönü de vardır.Çocuklarda Çift Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Çocuklarda henüz ağız yapısı gelişmediği için anomalilere müdahale etmek daha kolaydır. Bu nedenle öncelikli olarak ortodonti tedavilerine başvurulur. Tel tedavisi, en yaygın tercih edilen prosedürler arasındadır. Çocuğun çene yapısı dar olduğunda ise vidalı genişletme apareyleri ile genişleme sağlanır. Eğer çene geriliği varsa hastanın yaşına uygun apareyler, ilk olarak başvurulan tedavi yöntemleridir. Bu müdahalelerin yetersiz olması halinde cerrahi prosedür uygulanır.Kadınlarda Çift Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Kadınlarda, uzun süre devam eden ortodonti tedavilerinin cevap vermemesi halinde çift çene ameliyatına başvurulur. Bununla birlikte;- Çene işlevinin geliştirilmesi (ısırma ve çiğneme fonksiyonlarının düzeltilmesi),
- Uzun vadeli ortodontik tedavilerin sonuçlarının daha kalıcı olması,
- Yüz görünümünde değişim,
- Uyku apnesi gibi sağlık sorunlarında nefes almayı kolaylaştırmak,
- Konuşmada iyileşme sağlamak,
- Çene ağrılarının giderilmesi amacıyla da uygulanan bir işlemdir.
Erkeklerde Çift Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Erkeklerde çift çene ameliyatı, kadınlarda olduğu gibi ortodonti tedavilerinden sonuç alınmaması halinde veya prosedürlerin daha kalıcı olması amacıyla gerçekleştirilir. Ancak erkeklerin çene yapısı daha kemikli olduğu için operasyon ve iyileşme süresi değişiklik gösterir. Tedavinin aşamaları ise aşağıdaki gibidir:- Öncelikle hastanın durumunu değerlendirmek amacıyla BT ve MR gibi yöntemlerden yararlanılır.
- Erkek hastanın prosedür için uygun olduğuna karar verilmesi ardından tedavi planlaması yapılır.
- Operasyon esnasında genel anestezi uygulandığı için hastanın ağrı hissetme ihtimali yoktur.
- Cerrahi işlem uygulanırken ağız içerisinden veya çene altından kesiler açılarak kemiklere ulaşılır. Hastanın durumuna göre plak, vida ve teller kullanılarak düzeltme yapılır.
Yaşlılarda Çift Çene Ameliyatı Nasıl Olur?
Yaşlılık sebebiyle kas, kemik ve eklemlerde meydana gelen rahatsızlıklardan dolayı yaşlılarda cerrahi operasyonlar, gençlere kıyasla daha zordur. Bu nedenle çift çene ameliyatı da yaşlılar için zor ve iyileşme süreci uzun olan bir prosedürdür. Ancak alanında uzman bir hekim tarafından uygulandığı takdirde geç iyileşme dışında risk faktörü oldukça azdır. Bununla birlikte operasyon daha zor olacağı için yaşlılarda çift çene ameliyatı fiyatları nispeten daha yüksektir.Çift Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çift çene ameliyatına karar verilmesi için öncelikle hastanın sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekir. Bu aşamada uzmanlar, fiziksel muayenelerle birlikte BT ve MRI gibi görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Yaş, cinsiyet ve sağlık öyküsü de kişilerin operasyon için uygunluğunu test etmek amacıyla değerlendirilen faktörler arasındadır. Prosedürün uygulanmasına engel teşkil eden bir durum olmaması halinde tedavi planlamasına geçilir.Her insanın ağız ve çene yapısı farklılık gösterebileceği için operasyon süresi ve uygulanacak cerrahi müdahaleler birebir aynı değildir. Ancak genel hatlarıyla operasyon; konsültasyon, anestezi ve cerrahi işlem aşamalarıyla gerçekleşir. Cerrahi müdahale esnasında çenenin altından veya ağız içerisinden kesiler açılır. Gerekli düzeltmeler ise plaklar, vidalar veya teller kullanılarak yapılır.Çift Çene Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Ortognatik cerrahi, risk faktörü son derece düşük olan bir müdahale olsa da başarısız çene ameliyatı sonrasında görülme ihtimali olan komplikasyonlar vardır. Ameliyatın riskleri genel olarak aşağıdaki gibidir:- Genel anestezi sebebiyle ortaya çıkabilecek komplikasyonlar
- Yüzde oluşan morlukların geçmemesi
- Yara izi
- Yüzde asimetri meydana gelmesi
- Konuşma ve yutma sorunları
- Çene eklemi problemleri
- Enfeksiyon ve kanama
- Geçici veya kalıcı uyuşukluk (Sinir hasarı)
- Ameliyat bölgesinde şişlik ve ödem