Kalp ve damar sağlığını korumak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, özellikle çözünebilir liflerin kolesterol düşürme etkisine dikkat çekti. Liften zengin tahıllar, kepek, fasulye, meyve ve sebzelerin düzenli tüketiminin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini ifade eden Amasyalı, “Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 25’i beslenmeden alınır. Bu nedenle doğru gıda seçimi, kolesterolü kontrol etmede önemli bir rol oynar.” dedi.
“Yağların Türü Önemli”
Amasyalı, kolesterolü artıran temel faktörün yağın miktarından çok türü olduğunu belirterek, doymuş ve trans yağlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Bu tür yağların, “kötü” kolesterol (LDL) seviyelerini artırdığını ifade eden Amasyalı, LDL kolesterol seviyesini düşürmek için doymamış yağlara yönelmenin önemine dikkat çekti. Zeytinyağı, balık, fındık ve ceviz gibi besinlerin, sağlıklı yağ kaynakları arasında yer aldığını belirtti.“Sebze, Meyve ve Su Tüketimini İhmal Etmeyin”
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmenin kalp sağlığı için hayati önemde olduğunu ifade eden Amasyalı, “Bu besinlerdeki vitamin ve mineraller, vücudu destekler. Ayrıca 8-10 bardak su tüketimi de dolaşım sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.” dedi.“Haftada 4 Yumurtayı Aşmayın”
Yumurta tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Amasyalı, haftada 4’ten fazla yumurta tüketilmemesi gerektiğini belirterek, kırmızı et yerine balık ve kümes hayvanlarını tercih etmenin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu söyledi.Dengeli Beslenme ve Düzenli Alışkanlıklar
Amasyalı, kalp sağlığı için dengeli öğünler oluşturmanın önemine vurgu yaparak, karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan dengeli bir beslenme planı önerdi. “Hayatımızın her anında sağlıklı seçimler yapmak, uzun vadede kalp hastalıkları riskini azaltır.” diyerek sözlerini tamamladı.