DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, belediyelerde artan yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlük iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ekmen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, son 10 yılda hangi belediyeler hakkında şikâyette bulunulduğunu ve bu şikâyetlerin kaçı hakkında soruşturma izni verildiğini sordu.
‘Yolsuzlukta siyasi ayrım yapılıyor’
Mehmet Emin Ekmen, kamuoyuna yansıyan Sayıştay raporları ve denetim bulgularının, özellikle büyükşehir ve ilçe belediyelerinde belirli firmaların sistematik olarak kamu ihalelerini aldığını ortaya koyduğunu ifade etti. Ekmen, “Rekabet ortamı kısıtlanıyor, belediye şirketleri denetimsiz kullanılıyor. Ancak çoğu iddia hakkında Bakanlık harekete geçmiyor” diyerek eleştirilerde bulundu.
AK Parti ve muhalefet belediyeleri arasında farklı muamele mi var?
Ekmen, önergesinde siyasi ayrımcılığa dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“AK Partili bazı belediye başkanları hakkında ciddi yolsuzluk iddiaları olmasına rağmen görevlerine devam ettikleri görülürken, muhalefet belediye başkanları hakkında hızlı şekilde soruşturma izni verilmekte, görevden uzaklaştırma kararları alınmaktadır. Bu çifte standart kamuoyunda güven kaybına neden olmaktadır.”
İçişleri Bakanlığı hangi önlemleri aldı?
Ekmen, İçişleri Bakanlığı’nın yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesine yönelik hangi yeni tedbirleri hayata geçirdiğini de kamuoyu adına sordu.
Ekmen’in İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya yönelttiği sorular:
Son 10 yılda vatandaşlar tarafından İçişleri Bakanlığına, Valiliklere veya Kaymakamlara hangi belediyeler hakkında ihaleye fesat karıştırma, haksız mal edinme, rüşvet alma, yolsuzluk, usulsüzlük veya görevi kötüye kullanma iddiasıyla ihbar veya şikâyette bulunulmuştur? Bu belediyelerin isimleri ve şikâyet konuları nelerdir?
Hangi belediyeler hakkında ön inceleme başlatılmıştır? Belediye başkanlarının isimleri ve dosya içerikleri nelerdir?
Son 10 yılda İçişleri Bakanlığı hangi belediyeler hakkında soruşturma izni vermiştir?
Danıştay, Bakanlık tarafından soruşturma izni verilmemesine ilişkin kaç kararı iptal etmiştir?
Açılan soruşturmaların kaçı kovuşturmaya dönüşmüş, kaç belediye başkanı tutuklanmış, kaç dosya takipsizlikle sonuçlanmıştır?
Kaç belediye başkanı hakkında görevden uzaklaştırma kararı alınmıştır?
Belediyelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin önlenmesine yönelik hangi yeni uygulamalar ve denetim mekanizmaları hayata geçirilmiştir?
‘Şeffaflık şart, keyfi uygulamalara son verilmeli’
DEVA Partili Ekmen, önergesinde şeffaf bir yönetim anlayışının ancak denetim mekanizmalarının etkin işletilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı. “Yolsuzluk iddialarının peşine düşmek tüm kamu yöneticilerinin görevidir” diyen Ekmen, kamu vicdanını yaralayan çifte standartlara son verilmesi çağrısında bulundu.