DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Türkiye’de artan şiddet olaylarına dikkat çekerek, hükümete ve muhalefete toplumsal bir seferberlik çağrısında bulundu. Esen, şiddetin ve suç oranlarının yükselmesinin temel nedenlerinden birinin cezasızlık politikası olduğunu vurguladı ve cezai yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
“Ortada Cezasızlık Algısı Değil, Cezasızlığın Kendisi Var”
Esen, Türkiye’de suç ve şiddet oranlarının endişe verici bir düzeye ulaştığını söyleyerek, toplumun adalete olan güvenini kaybettiğini ifade etti. Şiddet vakalarının artmasının yalnızca toplumsal bir sorun değil, aynı zamanda adalet sisteminin caydırıcı bir işlev görmemesinden kaynaklandığını belirtti. Esen, bu konuda şunları söyledi:"Türkiye belki de hiç bu kadar şiddeti, suçu ve cezayı konuşmamıştı. Ortada yalnızca bir cezasızlık algısı değil, cezasızlığın ta kendisi var. Toplum, adalet istiyor ve bu talep her geçen gün daha da yüksek sesle dile getiriliyor."
“Cumhurbaşkanı Sadece Alkolü Suçluyor”
Esen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alkolü suçlayarak şiddetin temel sebebi olarak göstermesini eleştirdi. Esen, şiddet vakalarında uyuşturucu madde bağımlılığının daha büyük bir sorun olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:"Cumhurbaşkanı, suç olaylarında sadece alkolü hedef gösteriyor. Oysa suçlular ve cezaevindeki birçok kadın uyuşturucu madde bağımlılığı nedeniyle burada. Sayın Erdoğan’a sesleniyorum: Alkol yerine öncelikle uyuşturucu ticaretinin önüne geçin! Toplumsal şiddet, madde bağımlılığı ve suç çeteleriyle mücadelede daha kararlı adımlar atmalısınız."
“Soylu Dönemi Adaleti Zayıflattı”
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde, suç ve şiddet olaylarının arttığını söyleyen Esen, bu dönemin adalete zarar verdiğini öne sürdü. Esen, mevcut cezasızlık politikasının suçluları cesaretlendirdiğini ifade ederek, "Soylu dönemi adalete dinamit gömmüştür. Cezasızlık alışkanlığı, suçlulara cesaret veriyor. Suç oranlarındaki artış, mevcut yargı ve içişleri politikalarının topluma etkisini gözler önüne seriyor" dedi.Uyuşturucu ve Çetelerle Mücadelede Kararlılık Çağrısı
Türkiye’de artan uyuşturucu ticareti ve suç çetelerinin sokaklarda oluşturduğu tehdit hakkında endişelerini dile getiren Esen, hükümete bu konuda daha kararlı adımlar atması çağrısında bulundu. Esen, "Siz hala kadına ve çocuğa yönelik şiddetin sorumlusu olarak sadece alkolü görüyorsunuz. Oysa asıl mesele uyuşturucu ticaretinin önü kesilmediği için suça meyilli bireylerin sayısının artmasıdır" şeklinde konuşarak, uyuşturucu ticaretinin önlenmesinin toplumsal güvenliğin sağlanmasında kritik bir adım olduğunu ifade etti."Cezasızlık Suçlulara Cesaret Veriyor"
Esen, cezasızlık politikasının suç işleyenlere cesaret verdiğini belirtti. İki yılın altındaki suçlarda ceza ertelemeleri uygulanmasının, toplumda cezanın caydırıcılığına olan inancı azalttığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:"İlk suçtan ceza almamak, suç işleyen bireyler için cesaret verici bir unsur haline gelmiştir. Suç işleyenlerin, hukukun bir yaptırım uygulayacağına dair inancını kaybettiği bir toplumda suç oranlarının azalmasını beklemek hayal olur."
Toplumda Şiddetle Mücadele İçin Seferberlik Şart
Esen, Türkiye’de artan şiddet olaylarını azaltmak ve toplumda güveni tesis etmek için seferberlik başlatılması gerektiğini ifade etti. Bu mücadelenin yalnızca ceza artırımı ile çözülemeyeceğini, toplumun tüm kesimlerinin bir araya gelmesi gerektiğini belirtti:"Toplumun tüm kesimleri bir araya gelmeli, bu devasa sorunu çözmek adına kararlı adımlar atmalıyız. Hükümet, muhalefet ve tüm ilgili kurumlar, şiddetle mücadelede elini taşın altına koymalıdır."
Adalet Sistemi Güçlendirilmeli
Son olarak Esen, adalet sisteminin halk nezdinde güven tazelemesi gerektiğini vurguladı. Kamu görevlilerinin sorumluluk almasının önemine değinen Esen, “Devletine güvenemeyen bir toplumda suç oranlarının düşmesini beklemek mümkün değildir. Adalet sistemi, suçu önleyici ve caydırıcı bir işlev görmelidir” dedi.DEVA Partisi’nden Çözüm Önerileri
Esen, şiddetle mücadele için sundukları çözüm önerilerini de kamuoyuyla paylaştı. DEVA Partisi’nin çözüm önerileri arasında şunlar yer aldı:- Bakanlıklar Arası İşbirliği: Risk altındaki bireylerin ve ailelerin takibi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliği yapması.
- Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları: Toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları temalı müfredatların eğitim sistemine entegre edilmesi.
- Cezai Düzenlemelerin Güçlendirilmesi: Cezasızlık politikasına son verilmesi ve suçla mücadelede caydırıcı yaptırımların artırılması.
- Koruma ve Rehabilitasyon Hizmetleri: Şiddet mağdurlarına yönelik koruma ve rehabilitasyon hizmetlerinin yaygınlaştırılması.