Göz sağlığı, dijitalleşen dünyada giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bilgisayar, tablet gibi dijital ekranların uzun süreli kullanımı, göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Göz Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın, göz sağlığını korumanın yollarını ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.Dijital Ekranların Göz Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Dr. Elvan Yalçın, dijital ekranların göz sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirterek, “Göz sağlığını en fazla etkileyen faktörlerin başında bilgisayar, tablet gibi yakın
dijital ekranlar geliyor. Bu ekranlar, iş, eğitim ve sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiği için kullanımı kaçınılmaz. Ancak ekran karşısında uzun süre geçirmek, gözde kuruluk, alerji, kirpik dibi iltihabı, göz kaymaları ve kas zayıflıkları gibi sorunlara yol açabilir” dedi. Özellikle çocuklarda bu tür ekranların uzun süreli kullanımı, kırma kusurlarının oluşumuna veya var olan kusurların hızlı ilerlemesine neden olabilir.
Göz Sağlığını Korumak İçin Alınması Gereken Tedbirler
Göz sağlığını korumak için dijital ekranların kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yalçın, ekran karşısında geçirilen süreyi sınırlamanın önemine değindi. Özellikle çocuklarda ekran kullanımının yaşa göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Yalçın, “3.5 yaşına kadar dijital ekran kullanımı yasaklanmalı, 5 yaşına kadar yarım saat, 5-7 yaş arası 45 dakika, 7-9 yaş bir saat, 9-18 yaş ise iki saatten fazla kullanılmamalıdır” önerisinde bulundu.Yalçın, ayrıca bilgisayar başında çalışanlar için “20-5-20” kuralını önerdi: “20 dakika çalıştıktan sonra 5 dakika ara vererek dinlenmek ve ardından tekrar 20 dakika ekrana bakmak göz sağlığı açısından önemlidir.”
Göz Sağlığı İçin Beslenmenin Önemi
Dr. Elvan Yalçın, göz sağlığını korumada beslenmenin de önemli bir rol oynadığını belirterek, A ve B2 vitaminleri açısından zengin besinlerin tüketilmesini önerdi. “Peynir, badem, kırmızı et, yağlı balıklar, yumurta, mantar, susam, yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, karahindiba, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası ve tatlı patates gibi besinler, göz sağlığını korur ve gözleri kuvvetlendirir” dedi.
Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunma
Güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Dr. Yalçın, güneş gözlüğü kullanımının önemine vurgu yaptı. “Güneşin çok dik geldiği saatlerde güneş gözlüğü kullanımı çok önemlidir. Gözlük seçiminde, UVA ve UVB ışınlarını süzen camlar tercih edilmelidir. Koyu renk camlar, göz bebeğinin büyümesine neden olabilir ve zararlı ışınların göze girmesine yol açabilir. Bu nedenle camların filtreleme yapıp yapmadığına dikkat edilmelidir” diye konuştu.
Göz Sağlığını Korumak İçin Ekstra Önlemler
Göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar arasında, gözlerin kaşınmaması ve kontakt lenslerin hijyenik koşullarda kullanılması yer alıyor. Dr. Yalçın, “Gözümüzde alerjik bir reaksiyon oluştuğunda, gözlerimizi her ne koşulda olursa olsun kaşımamalıyız. Bu, kornea dokusunun bozulmasına ve görme kaybına neden olabilir. Ayrıca kontakt lensler hijyenik şartlarda kullanılmazsa, kornea dokusunda apselere ve görme kayıplarına yol açabilir” uyarısında bulundu.