Türkiye'de epilepsi hastaları, düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçlara erişimde büyük zorluk yaşıyor. Elips Haber’den Şevval Dalgıç’ın haberine göre, epilepsi hastaları için yaşanan ilaç krizi gün geçtikçe derinleşiyor. Türkiye’de en az 500 bin epilepsi hastası bulunduğunu belirten Dr. Mehmet Bekaroğlu, bu ilaçlara erişimin zorlaşmasının hastaların nöbet geçirme ihtimalini artırdığını ve beyin hasarlarına yol açabileceğini vurguladı.
"Nöbetlerin Artması Kalıcı Hasarlar Oluşturuyor"
Dr. Bekaroğlu, epilepsi nöbetlerinin artmasının beyinde kalıcı hasarlara neden olduğunu belirterek, “Bu nöbetler arttıkça, beyinde oluşan hasar da artıyor. Hastalar ilerleyen yaşlarda zekâ problemleri, erken yaşta demans gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor” dedi. İlaçların düzenli kullanılmaması, çocuk hastalarda ise hayati riskler taşıyor."Kur Nedeniyle İlaçlar Gelmiyor"
Türkiye’de epilepsi ilaçlarının büyük bir kısmının yurt dışından geldiğini belirten Dr. Bekaroğlu, döviz kurundaki dalgalanmalar ve sabit kur politikası nedeniyle firmaların ilaç getirmekte zorlandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın sabit bir Euro kuru uyguladığını, bu durumun da ithalatçı firmaların zarar etmeye başladığını ve ilaçları getirmediklerini vurguladı.Dr. Bekaroğlu, bu sorunun özellikle epilepsi gibi sürekli ilaç kullanımı gerektiren hastalıklar için büyük bir risk olduğunu söyledi. "Hastalar ilaçlarını bulabilmek için eczane eczane dolaşıyor, bazen haftalarca ilaç bulamıyorlar. Bu, nöbet risklerini artırıyor ve her nöbet beyinde kalıcı hasar bırakıyor" dedi. Bu durumu bir "cinayet" olarak nitelendiren Dr. Bekaroğlu, “İnsanları yavaş yavaş ölüme terk ediyorlar” ifadelerini kullandı."İlaç Sanayine Teşvik Gerekiyor"
Kanser ve epilepsi gibi hayati ilaçların üretimi konusunda Türkiye'de yeterli adımlar atılmadığını vurgulayan Dr. Bekaroğlu, ilaç sanayinin yerelleştirilmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Üretimin yetersizliği, ilaç krizinin giderek büyümesine yol açıyor."Tüm İlaçlarda Zam Beklentisi Var"
Eczacı Al Fuat Gül ise hasta bireylerin, hastanelerden randevu almakta zorlandıklarını ve bu nedenle ilaçlarını yazdırmakta sorun yaşadıklarını belirtti. "Hasta randevu alamadığı için ilacını yazdıramıyor ve nörolojiden randevu almak çok zor" dedi.Ecz. Gül ayrıca, tüm ilaçlarda zam beklentisi olduğunu, bu nedenle depoların eczanelere ilaç vermekte isteksiz davrandığını söyledi. “İlaçlara yeni yılda bir kez zam yapılacağına dair geçen yıl yayımlanan kararname sonrası, ilaç temininde büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı” ifadelerini kullandı.Kaynak: Elips Haber