İzmir’de yaşanan su krizine karşı harekete geçen Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ), bölgedeki sanayi üretiminin su sıkıntısından en az şekilde etkilenmesi için önemli yatırımlar yapmaya başladı. ESBAŞ, sanayide kullanılan suyun geri dönüştürülmesi ve yağmur suyunun hasat edilmesi gibi sürdürülebilir su yönetimi uygulamalarıyla bölgedeki su ayak izini azaltmayı hedefliyor.Bölgedeki firmaların katılımıyla düzenlenen “Su Zirvesi”nde konuşan ESBAŞ Genel Müdürü
Yusuf Kılınç, artan kuraklık ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle sanayi için sürdürülebilir su yönetiminin acil bir gereklilik haline geldiğini vurguladı. Kılınç, sanayicilerle iş birliği içinde Ege Serbest Bölgesi’nde sürdürülebilir su yönetimi stratejilerini hayata geçireceklerini belirtti.
Yağmur Suyu ve Geri Dönüşüm Yatırımları
ESBAŞ olarak Ege Serbest Bölgesi'ndeki genişleme alanlarında yeni inşa edilen binalarda su verimliliğini artıracak projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Kılınç, şu bilgileri paylaştı: “Yeni yapılan binalarda yağmur suyunu toplayıp kullanıyoruz. Ayrıca, günde 25 bin kişiye yemek üreten ESBAŞ Yemek Üretim Tesisimizde bulaşıkhaneden çıkan suyu arıtarak sulama suyu olarak kullanmaya başladık. Bu süreçle su tüketimini yarı yarıya azaltmayı hedefliyoruz.”Bunun yanı sıra, ESBAŞ’ın büyük peyzaj alanlarında su tüketimini azaltmak için suya daha az ihtiyaç duyan bitkilerle kurakçıl peyzaj uygulamalarını yaygınlaştırdığı belirtildi.
Su Krizine Karşı Stratejik Adımlar
İzmir’de su kesintisi yaşandığında ESBAŞ’ın devreye aldığı 8 bin metreküp kapasiteli su depolarının yalnızca 2 günlük su ihtiyacını karşılayabildiğini belirten Kılınç, su krizine karşı daha kalıcı çözümler üretmek zorunda olduklarını vurguladı. Kılınç, “Bugünden su kıtlığı karşısında nasıl üretim yapacağımızın planını hazırlamak zorundayız. Belediyenin ve DSİ’nin yatırımları bu sorunu tek başına çözemeyecek. Firmaların yağmur hasadı için ilave tank yatırımları yapmasını teşvik ediyoruz,” dedi.
Küresel Su Krizi ve Göç Riski
Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Nuri Azbar, küresel su krizinin ciddiyetine dikkat çekerek, 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle göç etmek zorunda kalacağını belirtti. Azbar, dünyada 2,1 milyar insanın temiz suya erişiminin olmadığını ve 2025 yılında 2 milyar kişinin su sıkıntısı çekeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.Azbar ayrıca, Türkiye’nin su kaynaklarının büyük bölümünü tarımda kullandığını ve önlem alınmadığı takdirde özellikle kıyı bölgelerde su kıtlığı ve kuraklık risklerinin artacağını vurguladı.
Sürdürülebilir Su Yönetimi İçin Öneriler
Prof. Dr. Nuri Azbar, sanayide su tüketimini azaltmak için yapılması gerekenleri de paylaştı: “Su tüketimini büyük ölçüde azaltacak uygulamalar mevcut. Sanayi firmaları su ayak izlerini ölçmeli, yağmur suyu hasadı yapmalı ve suyu tekrar tekrar kullanarak su tasarrufunu artırmalıdır.”Zirvede ayrıca, Ege Serbest Bölgesi'nde su verimliliğini artırmak ve çevre dostu uygulamaları teşvik etmek amacıyla “Sürdürülebilirlik Komitesi” kurulması kararlaştırıldı. Toplantıya katılan firma temsilcilerinin gönüllü katılımıyla komitenin üyeleri belirlendi.
Kaynak: Kapsam Haber