Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray’da kullanılacak ilk milli banliyö tren setinin teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Uraloğlu, “Milli banliyö trenlerimizi kendimiz üreterek tarihe geçen bir dönemi yaşıyoruz. Her biri bin yolcu kapasiteli 8 banliyö tren seti üretiyoruz” dedi.
Gaziray’da Yerli ve Milli Dönem
Bakan Uraloğlu, Gaziray projesinin 25,5 kilometrelik güzergâhında 2 hızlı tren hattı ve 2 banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa edildiğini belirtti. “Bu proje kapsamında toplamda 112 kilometre yeni demiryolu hattı yapımını gerçekleştirdik” dedi.
Gaziray’ın 2022 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle açıldığını hatırlatan Uraloğlu, “Gaziray Elektrikli Tren Setleri, Türkiye'nin raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından büyük bir dönüm noktasıdır. Gaziray üzerinde milli banliyö tren setimizi kullanarak, ithalat dönemini geride bırakıyor ve yerli üretimde yeni bir sayfa açıyoruz” diye konuştu.
Gaziantep Trafiğine Nefes Aldıracak
Bakan Uraloğlu, projenin Gaziantep şehir içi trafiğini rahatlatacağını belirterek, “Kent merkeziyle iki sanayi bölgesini birbirine bağlayan bu proje, Başpınar’dan Taşlıca’ya kadar 16 istasyona sahip olacak” dedi. Uraloğlu, Gaziray ile Gaziantep’in sanayi bölgeleri ve şehir merkezi arasında güvenli, hızlı ve konforlu bir ulaşım sağlanacağını ifade etti.
Milli Üretimde Büyük Atılım
Son 23 yılda Türkiye’nin yerli sanayi alanında büyük ilerlemeler kaydettiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Bir zamanlar toplu iğneyi dahi ithal eden Türkiye, bugün dünya çapında stratejik teknolojileri üreten bir ülke haline geldi” dedi.
Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine vurgu yapan Uraloğlu, “Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, İHA ve SİHA’larımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi ve milli elektrikli trenlerimizi üreterek ülkemizi her alanda ileriye taşıyoruz” diye konuştu.
Gaziray’a Özel Üretim Trenler
Bakan Uraloğlu, “Gaziray tren setlerini, şehrimizin kültürel kimliğine uygun olarak tasarladık. 32 vagondan oluşan 8 banliyö tren setini, Antep baklavasının renklerinden esinlenerek ürettik” dedi.
Tren setlerinin teknik özellikleri:
- 90 km/s işletme hızı
- Alüminyum gövde yapısı
- Her biri 4 vagonlu ve 2 sürücü kabinli 8 set
- 206’sı oturmalı olmak üzere toplam 1.000 yolcu kapasitesi
- Tekerlekli sandalye için özel alanlar
- Yüksek güvenlikli 32 yolcu kapısı ve 42 bilgilendirme ekranı
- Her araçta 4 iç, toplamda 16 iç ve 4 dış güvenlik kamerası
Bakan Uraloğlu, “Bu banliyö setleri diğer banliyö hatlarıyla da uyumlu olacak şekilde tasarlandı ve bakım-onarım süreçleri verimli hale getirildi” dedi.
7 Yeni Tren Seti Daha Geliyor
Bakan Uraloğlu, ilk tren setinin haziran ayında teslim edileceğini, ardından ağustos ayında 3 set ve ekim ayında 3 set olmak üzere toplam 7 tren setinin daha Gaziantep’e gönderileceğini belirtti.
Gaziantep’e 124 Milyar Liralık Yatırım
Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, “Gaziantep’in tüm demiryolu altyapısını yeniledik ve modernize ettik” dedi.
Bakan Uraloğlu, 312,5 kilometre uzunluğundaki Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin devam ettiğini ve projenin %59 oranında ilerleme kaydettiğini söyledi. “2027 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje ile Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arasındaki seyahat süresini 6,5 saatten 2 saat 15 dakikaya düşüreceğiz” diye ekledi.
Gaziantep-Şanlıurfa Hızlı Tren Etüt Projesinin tamamlandığını ve yatırım programına alındığını belirten Uraloğlu, en kısa sürede yapım ihalesinin gerçekleşeceğini duyurdu.
Gaziantep Havalimanı Kapasitesini Artırdı
Bakan Uraloğlu, Gaziantep Havalimanı’na 72 bin 593 metrekare büyüklüğünde, yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli yeni iç ve dış hatlar terminal binası inşa ettiklerini söyledi.
2002 yılında 223 bin yolcu trafiğine sahip olan Gaziantep Havalimanı’nın 2024 yılında 3 milyon yolcuya yaklaştığını belirten Uraloğlu, “Havalimanımızdan 7’si dış hat olmak üzere toplam 13 farklı noktaya haftalık 149 uçuş operasyonu düzenleniyor” dedi.
“Milletimize Hizmet Etmeye Devam Edeceğiz”
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli teknolojiyle ürettiği projelerle ulaştırma ve haberleşme altyapısını güçlendirdiğini belirterek, “Atalarımızın ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla, hükümetimiz ve belediyelerimizle birlikte vatanımıza, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.