DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısındaki ciddi artışa dikkat çekti. Şahin, “2002’de 75-85 bin olan cezaevi nüfusu bugün 360 bine çıktı. Bu, sistemin yanlış işlediğini göstermiyor mu?” dedi.
Cezaevi nüfusu alarm veriyor
İdris Şahin, Türkiye’de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısının son 22 yılda büyük bir artış gösterdiğini belirtti. Şahin, 2002 yılında 75-85 bin arasında olan cezaevi nüfusunun bugün 360 bine ulaştığını ifade ederek, “Aynı nüfusa sahip Almanya’da tutuklu ve hükümlü sayısı 56 bin civarındayken, Türkiye’de bu rakamın 360 bin olması bir şeylerin yanlış gittiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.“10. yargı paketi sorunları çözemez”
Adalet Bakanlığı’nın 10. yargı paketini gündeme getirmesini eleştiren Şahin, “9 yargı paketi ile sorunlar çözülemediğine göre, 10. paketin de çözüm getiremeyeceği ortada. Sorunları halının altına süpürmekle bu işler çözülmez. Gerçek sorunlarla yüzleşmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.“Adil yargılayamadınız, bari adil affedin”
Şahin, infaz düzenlemeleri ve OHAL KHK’larıyla ilgili yapılan açıklamaların toplumda bir beklenti oluşturduğunu belirterek, “Vatandaşlar, adil yargılanmadıklarını düşünüyor. En azından infaz düzenlemesiyle ‘adil olarak affedildim’ hissiyatı oluşturulabilir. KHK mağduriyetlerini ve ceza yargılamalarındaki adaletsizlikleri çözmek zorundasınız” dedi.Eylem planları önerisi
DEVA Partisi’nin adil yargı ve KHK mağduriyetleriyle ilgili kapsamlı eylem planları hazırladığını vurgulayan Şahin, iktidarın bu planlara ilgi göstermediğini belirtti. “Adil yargı eylem planımız, vatandaşların yaşadığı tüm yargı sorunlarına çözüm önerileri içeriyor. Ancak bu önerilerimize kulak verilmediği gibi, açıp okuma zahmetinde bile bulunmuyorlar” dedi.“Hukuk devleti ve eşitlik” vurgusu
Adalet sistemindeki sorunların çözümü için yüzleşme ve eşitlik ilkelerine bağlılık gerektiğini belirten Şahin, “Yargıdaki sorunları çözmek istiyorsanız, öncelikle adil olmayı öğrenmeniz gerekiyor. Hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistem inşa etmeliyiz” dedi.