İş dünyasında yıllardır büyük bir sorun olan mobbing (iş yerinde psikolojik baskı ve yıldırma) artık cezasız kalmayacak! 6 Mart 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanan 2025/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, çalışanları koruyacak güçlü adımları içeriyor.
145 Binden Fazla Mobbing Şikayeti!
Türkiye’de ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne yapılan 145 bin 308 mobbing başvurusu, konunun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne serdi. Yeni düzenleme ile birlikte ALO 170, CİMER, TBMM Dilekçe Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu gibi birçok başvuru noktası oluşturuldu.Ferhat Yıldırım: “Artık Mağdurlar Yalnız Değil”
Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım, bu yeni yasal düzenlemenin iş yerlerinde adalet ve eşitliği sağlayacağını belirterek, “Mobbing mağdurları artık yalnız değil. Devlet, çalışanlarını koruma altına alıyor ve iş yerlerinde baskıya göz yummayacağını açıkça ilan ediyor” dedi.Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu Güçlendirildi
Yeni düzenleme kapsamında Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu yeniden yapılandırıldı. Bu kurulda artık:- Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu
- İşçi ve işveren temsilcileri, kamu görevlileri ve akademisyenler yer alıyor.
İşverenler İçin Yeni Zorunluluklar Getirildi
KYO Legal Hukuk Bürosu Ortak Avukatı Gamze Müge Kan, yeni dönemde işverenlerin çalışanları koruma sorumluluğunun arttığını belirtti. 2025/3 sayılı Genelge ile işverenlerin mobbinge karşı önleyici politikalar geliştirmesi zorunlu hale geldi. Artık toplu iş sözleşmelerine mobbing karşıtı hükümler eklenmesi teşvik ediliyor.Mobbing Suç Sayılacak, Yargılama Başlatılacak!
Yeni düzenlemeye göre, mobbing artık yalnızca etik bir ihlal değil, cezai yaptırımı olan bir suç olarak değerlendirilecek:- Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi kapsamında, mobbing suçu işleyenlere adli işlem uygulanabilecek.
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. ve 25. maddeleri uyarınca, mobbing mağdurları haklı nedenle iş akdini feshedebilir ve işverenlere sorumluluk yüklenebilir.
Sessiz Kalma, Hakkını Ara!
Bu yeni düzenleme ile birlikte iş yerlerinde psikolojik baskı ve tacize karşı etkin bir mücadele dönemi başladı. Eğer siz de mobbinge maruz kalıyorsanız, yasal haklarınızı öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın: