Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen Kalkınma Yolu Projesi 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’na katıldı. Bakan Uraloğlu, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da katıldığı toplantıda, projeyi tüm yönleriyle değerlendirdiklerini ve iş birliğini en üst seviyeye çıkarmak adına önemli adımlar attıklarını belirtti.
"Kalkınma Yolu, Bölgenin Refahını ve İstikrarını Artıracak"
Bakan Uraloğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Kalkınma Yolu Projesi’nin sadece dört ülke için değil, bölge coğrafyası ve küresel tedarik zincirleri açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Proje kapsamında, Irak’ta inşa edilen FAV Limanı'ndan Londra’ya kadar kara ve demir yoluyla kesintisiz ulaşım sağlanacağını belirten Uraloğlu, "Bu proje, bölgenin refah ve istikrarını artıracak, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacağız" dedi."Kalkınma Yolu, Küresel Ticaretin Yeni Koridoru Olacak"
Toplantıda, projenin kapsamı ve atılacak adımlar üzerinde durulduğunu ifade eden Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi, sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmayacak, aynı zamanda mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olacak” dedi. Bakanlar Konseyi’nin kurulmasının, dört ülkenin iş birliğini en üst düzeye çıkaracağını söyleyen Uraloğlu, bu projenin tüm bölge ülkelerine kalkınma ve gelişme anlamında önemli katkılar sağlayacağını belirtti."Süveyş Kanalı’na Alternatif, Kazan-Kazan Döneminin Dinamosu"
Kovid-19 pandemisi ve ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla hızlanan küresel tedarik zincirlerindeki değişim sürecini hatırlatan Uraloğlu, Süveyş Kanalı’nda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. "Kalkınma Yolu Koridoru, Süveyş Kanalı’na alternatif oluşturacak ve mevcut maliyetleri düşürecek. Kazan-kazan devrinin dinamosu olan ulaşım sektörü, bu proje ile daha da güçlenecek" ifadelerini kullandı.