Ramazan ayında oruç tutabilen kalp hastalarının beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Amasyalı, "İftar sonrası acil servise başvuruların arttığını görüyoruz. Bunun nedeni iftarda tüketilen ağır yemekler olabilir. Kalp hastaları öğünlerini üçe bölerek yemeli ve sağlıklı beslenmelidir" dedi.
Oruç Kalp Hastalarını Nasıl Etkiliyor?
Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Yunus Amasyalı, kalp hastalarının oruç tutup tutamayacağı konusunda bilgi verdi. "Kurallarına uygun oruç tutan kalp hastalarında, hastalığın seyrinde kötüleşme gözlenmemektedir. Hatta hipertansiyon hastaları için ilaçlarına devam etmek şartıyla oruç tutmak kan basıncında düşüş ve kilo kaybı sağlayabilir" dedi. Ancak kalp hastalarının, oruç tutma kararını doktorlarıyla birlikte vermesi gerektiğini vurguladı.
Kimler Oruç Tutmamalı?
Dr. Amasyalı, ileri kalp yetmezliği olan bireylerin oruç tutmaması gerektiğini belirtti. "Özellikle göğüs ağrısı veya nefes darlığı yaşayan hastalar için oruç sakıncalıdır. Son 6 ay içinde kalp krizi geçirenler, anjiyo veya bypass ameliyatı olanlar için de oruç önerilmemektedir" dedi.
Kalp Hastaları İçin İlaç Kullanımı
Oruç döneminde ilaç kullanım düzeninin önemine dikkat çeken Dr. Amasyalı, "Kardiyovasküler hastalar ilaçlarını aksatmamalıdır. Günde tek doz ilaç kullananlar için ilaç saatleri sahur veya iftara kaydırılabilir. Ancak ilaçların her gün aynı saatte alınması gereklidir" dedi.
Ağır Yemekler Kalp Krizine Yol Açabilir
İftar ve sahurda yanlış beslenmenin kalp hastaları için ciddi riskler taşıdığını belirten Dr. Amasyalı, "Ağır ve yağlı yemekler taşikardi, hipertansif atak ve akut koroner sendrom riskini artırabilir. Özellikle iftar sonrası ağır yemekler, kalp hastalarının acil servise başvurularını artırmaktadır. Bu yüzden iftarda hafif yemekler tercih edilmelidir" uyarısında bulundu.
Kalp Hastalarına Beslenme Önerileri
Dr. Amasyalı, kalp hastalarının Ramazan'da sağlıklı beslenmesi için şu önerilerde bulundu:
- İftar, iftardan 2-3 saat sonra ve sahur olmak üzere üç öğün yemek yenmeli.
- Yağlı ve rafine karbonhidrat içeren gıdalardan kaçınılmalı.
- Lifli, protein açısından zengin sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli.
- Şekerli ve unlu gıdalar yerine fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller tüketilmeli.
- Asitli içeceklerden uzak durulmalı.
- Sahura kalkmadan oruç tutulmamalıdır.
Son olarak, kalp hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka kardiyolog kontrolünden geçmesi gerektiğini belirten Dr. Amasyalı, bireysel sağlık durumuna göre oruç tutup tutamayacaklarına karar verilmesi gerektiğini vurguladı.