14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlattı. Bilinçsiz yapılan kalp masajının tehlikelerine dikkat çekti.
İlk Adım: 112’yi Aramak
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında atılacak ilk adımın 112 acil servisi aramak olduğunu vurguladı. “İlk müdahalede en önemli şey ambulansı çağırmak ve hastayı hareket ettirmemektir” diyen Baltalı, kişinin sırt üstü yatırılarak istirahate alınması gerektiğini ifade etti.
Bilinçsiz Müdahale Tehlike Yaratıyor
Kalp masajının herkes tarafından yapılabilecek bir müdahale olmadığını belirten Prof. Dr. Baltalı, “Kalp masajı, sadece sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır. Yanlış yapılan masaj, çalışan bir kalbi bile durdurabilir” uyarısında bulundu. Müdahalenin faydadan çok zarar verebileceğini belirtti.
Nefesi Engelleyen Faktörler Kontrol Edilmeli
Prof. Dr. Baltalı, ilk müdahalede kişinin nefes almasını engelleyen mekanik durumların ortadan kaldırılmasının yeterli olduğunu söyledi. “Ağız açık tutulmalı, nefes alıp almadığı kontrol edilmeli. Ancak kalbin durduğunu anlamak uzmanlık ister, bunu sağlık çalışanları dışında birinin belirlemesi oldukça zordur” dedi.
Araç Kullanırken Kalp Krizi
Kalp krizi anında araç kullanan bir kişinin hemen aracını kenara çekmesi ve 112’yi araması gerektiğini vurgulayan Baltalı, “Bu durumda kişi yardım isteyebilir ancak müdahale edecek kişinin de bu konuda bilgili ve eğitimli olması gerekir” dedi.
“Kalp Masajı Bilinçsizce Yapılmamalı”
Prof. Dr. Mehmet Baltalı, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Kalp krizi geçiren birine uzman olmayan kişilerin müdahale etmesi doğru değildir. Kalp masajı, doktor, hemşire ya da acil tıp teknisyeni gibi eğitimli kişilerce yapılmalıdır. En doğru adım, ambulans gelene kadar kişiyi güvende tutmak ve profesyonel yardımın ulaşmasını beklemektir.”
Haber: Garabey