Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde zorunlu eğitimin 12 yıldan 8 yıla düşürülmesi gerektiğini söyledi. Karaman, "Özel okullara KDV muafiyeti ve sigorta desteği verilmelidir" dedi.
"Eğitime Ayrılan Bütçe OECD Standartlarının Altında"
Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında eğitime ayrılan bütçenin OECD standartlarının çok altında olduğunu dile getirdi. Karaman, "Türkiye’de eğitime ayrılan bütçe merkezi yönetim bütçesinin yüzde 9,85'ine denk geliyor. Oysa OECD ülkelerinde bu oran genelde yüzde 15-20 aralığında. Bu oranı artırmamız gerekiyor," ifadelerini kullandı.
"Bu Bütçe Geleceği Düşünmekten Uzak"
Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten Karaman, "Türkiye’nin bütçesinin en büyük kısmı faize ayrılıyor. 2 trilyon TL tutarındaki faiz giderleri ülkenin geleceğini düşünmekten uzak bir bütçe yapısını gösteriyor," dedi.
Öğretmenlerin Durumu İçler Acısı
Öğretmenlerin maaşlarının OECD ortalamalarının çok altında olduğunu vurgulayan Karaman, "Bir Türk öğretmen yılda ortalama 25 bin dolar kazanırken bu rakam OECD ortalamasında 49 bin dolardır. Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerimizin durumu ise çok daha kötü. Ücretli öğretmenlik ise adeta kölelik sistemi gibi yürütülüyor," ifadelerine yer verdi.
"Zorunlu Eğitim 8 Yıla Düşürülmeli"
Zorunlu eğitimin 12 yıldan 8 yıla düşürülmesi gerektiğini savunan Karaman, "Zorunlu eğitim 5+3 olarak sekiz yıl uygulanmalıdır. Bu sistem, hem öğrencilerin hem de eğitimin niteliğini artıracaktır," dedi. Ayrıca özel okullara KDV muafiyeti ve sigorta desteği verilmesi gerektiğini belirtti.