Ebeveyn tutumları, anne babanın ortak olmayan yaklaşımları veya çocuklar arasında yapılan kıyaslamaların kardeşler arasındaki rekabeti artırabileceğini dile getiren uzmanlar, bunun da kardeş kıskançlığını artırabileceğini söylüyor.
Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, kardeş kıskançlığı konusunu değerlendirdi.Kardeşe Yönelik Kıskançlık Doğal Bir Duygu
Kardeşe yönelik kıskançlık duygusunun, çocuklarda anne babalarının sevgisini ve ilgisini paylaşma zorunluluğu ortaya çıktığında doğal olarak gelişen bir duygu olduğunu ifade eden
Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk, “Kardeşler arasında kıskançlık, rekabet ve kavga yaşanması doğaldır. Ancak bu duygu, çocuklarda saldırganlık, öfke veya içe kapanma gibi pek çok farklı biçimde dışa yansıyabilir,” dedi.
Ebeveyn Tutumları Kıskançlığın Artmasına Neden Olabiliyor
Büyüklerin etkisi olmadan da kardeşler arasında kıskançlık gelişebileceğini belirten Psk. Konuk, “Ancak ebeveyn tutumları, anne babanın ortak olmayan yaklaşımları veya çocuklar arasında yapılan kıyaslamalar kardeşler arasındaki rekabetin artmasına ve dolayısıyla kıskançlığın artmasına neden olabilir. Çocuklara ne söylenecekse kardeşinden söz etmeden doğrudan söylenmelidir,” ifadelerini kullandı.
Her Bir Çocuğun Kişisel İhtiyaçlarına Odaklanılmalı
Çocuklara ne yapılması gerektiğini kıyaslama yapmadan tarif etmek gerektiğini kaydeden Konuk, “Önemli olan bir başkasının veya kardeşinin ne yapıp yapmadığı değil, o an çocuğun davranışına odaklanmaktır.
Ebeveynler, çocuklara eşitlik tanımak isterler ancak bu durum çocukların kendilerini kardeşleriyle kıyaslamasına neden olabilir. Bunun yerine her bir çocuğun kişisel ihtiyaçlarına odaklanmak ve ihtiyaçlarına uygun biçimde onlara zaman ayırmak değerlidir,” dedi.
Çocukluk Döneminde Yaşanan Kıskançlık Devam Edebiliyor
Çocukluk döneminde yaşanan kardeş kıskançlığının yetişkinlik döneminde ortadan kalkabileceğini veya devam edebileceğini belirten Konuk, “Bu duygu, yetişkinlik evresinde arkadaşlık veya romantik ilişkilerde sıklıkla ortaya çıkmakta, sosyal ilişkilerde ise başkasına güven duyamama veya özgüven düşüklüğüne sebep olabilmektedir,” şeklinde konuştu.
Ebeveynlerin Rolü ve Ev Kuralları
Ebeveynlerin çocukların duygularını görmezden gelmemesi gerektiğini vurgulayan Psk. Konuk, “Çocukların kardeşlerine yönelik olumsuz veya düşmanca duygularını yaratıcı bir şekilde ifade etmesine olanak sağlanmalıdır. ‘Kimse kimseye zarar veremez’ şeklinde tüm aile üyelerini kapsayacak bir ev kuralı oluşturulmalı,” dedi.
Saldırgan davranışlar gösteren çocuğu durdurduktan sonra zarar gören kardeşle de ilgilenmek gerektiğini belirten Konuk, “Sakinleştikten sonra bir sonrakinde bu anlaşmazlık tekrar ortaya çıktığında neler yapabilecekleri ve kabul edilebilir çözümleri birlikte belirlemek kardeş kıskançlığında bireysel ilginin dışında ortak çözüm bulmaya yönlendirecektir,” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber: Amine Çalışkan