Tespit Edilen Başlıca Eksiklikler:
Tek kaçış merdiveni: Yönetmelik gereği en az iki yangın merdiveni olması gerekirken, otelde yalnızca bir merdiven bulunuyordu.
Yanıcı dış cephe kaplaması: Bina, yanıcı XPS malzeme ve ahşap yalı baskısı ile kaplıydı.
İtfaiye müdahalesindeki eksiklikler: Bina çevresinde itfaiye araçlarının rahat manevra yapabileceği alanlar yetersizdi. Ayrıca, otelin yangın hidrant sistemi eksikti.
Asansörler çalışır durumdaydı: Yangın sırasında devre dışı kalması gereken asansörler çalışır durumdaydı ve içeride mahsur kalanlar hayatını kaybetti.
Sabit yangın tesisatı yoktu: İtfaiyenin su basmasını sağlayacak sabit boru tesisatı otelde bulunmuyordu.
Yangın alarm ve söndürme sistemleri devre dışıydı: Otelde otomatik yağmurlama (sprinkler) sistemi, gaz algılama ve davlumbaz yangın söndürme sistemleri bulunmuyordu.
Denetim Mekanizması Yetersiz Kaldı
Raporda, otelin İl Özel İdaresi tarafından 2011, 2016, 2019, 2021 ve 2024 yıllarında denetlendiği, ancak yangın güvenlik tedbirlerinin kontrol edilip edilmediğinin bilinmediği ifade edildi.Turizm Teşvik Kanunu kapsamında, otelin yangın güvenlik belgesinin alınması için son tarih 30 Nisan 2024’tü. Ancak, bu süre 31 Ağustos 2024’e uzatılmış ve belgenin zamanında alınmaması nedeniyle otelin faaliyetine devam etmesi büyük bir mevzuat ihlali olarak değerlendirildi.TMMOB’den Yetkililere Çağrı
TMMOB, yaşanan faciadan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, yangın yönetmeliklerinin sıkı denetlenmesi ve ihmalin önüne geçilmesi için yetkilileri göreve davet etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, turizm tesislerini denetleme çağrısı yapıldı.- Belediyelerden, yangın güvenlik önlemlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi talep edildi.
- İşletme sahiplerine, tesislerinde yangına karşı gerekli tüm teknik önlemleri alması yönünde çağrı yapıldı.
- AFAD ve Belediyeler Birliği’ne, ulusal düzeyde itfaiye istatistiklerini toplayan ve değerlendiren bir komite kurulması önerildi.
EMO Samsun Şubesi Başkanı Adnan Korkmaz: "Halkın Can Güvenliği Kâr Hırsına Feda Edilemez"
Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, kamuoyuna yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Bu felaket, açık bir denetimsizlik ve ihmaller zincirinin sonucudur. Halkın can ve mal güvenliği kâr hırsına feda edilemez. Bilimsel ve teknik gereklilikler yerine getirilseydi, bu yangın önlenebilir veya en azından can kaybı bu seviyeye ulaşmazdı. Kamu kurumları, belediyeler ve işletme sahipleri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Kamuoyuna açık çağrımızdır: Yangın güvenliğiyle ilgili tüm denetimler sıkılaştırılmalı, mevzuata aykırı işletmeler kapatılmalıdır."