Samsun'un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan mücevheri, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yaz döneminde 50 bin ziyaretçiyi ağırladı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sadece kentimiz ve ülkemiz için değil tüm dünya için çok önemli bir sulak alan. Yaban hayatının korunduğu bu doğal güzellik, doğa tutkunlarının mutlaka görmesi gereken bir cennet." açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan ve 56 bin hektarlık bir alana sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yaban hayatının korunduğu en önemli noktalardan biri olarak öne çıkıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 13 Nisan 2016'da dahil edilen bu cennet, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araçlarla ziyaretçilere hizmet sunuyor.Ziyaretçi merkezi, görüntü izleme merkezi, sergi salonu ve bölgeye özgü ürünlerin satıldığı reyonlar gibi alanlara sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, her yıl daha fazla ilgi görüyor. 2023 yaz döneminde 50 bin 600 kişi bu doğal güzelliği ziyaret etti. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin koruma çalışmaları sayesinde, insan müdahalesi en aza indirilmiş durumda ve ziyaretçiler sadece bisiklet, elektrikli bisiklet ve akülü araçlarla bölgeyi gezebiliyor.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin sadece Samsun ve Türkiye için değil, tüm dünya için önemli bir sulak alan olduğunu vurgulayarak, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne ilgi giderek artıyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu doğal harikayı korumanın yanı sıra ziyaretçilere en iyi hizmeti sunuyoruz. Fotoğrafçılar ve doğa tutkunları bu bölgeye yoğun ilgi gösteriyor. Yaban hayatının korunduğu bu doğal güzelliği tüm doğa tutkunlarının mutlaka görmesi gerekiyor." dedi.Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 362 farklı kuş türünün yaşadığı bir alan olarak dikkat çekiyor. Kuş cennetinin 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak kabul ediliyor ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Kuş cennetinde, dünya genelinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 24 kuş türünden 15'i gözlemlenip kayıt altına alınmış durumda. Ayrıca delta, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için de yaşamsal bir öneme sahip.


