Samsun Büyükşehir Belediyesi, bölge tarımına ciddi zararlar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik ve kimyasal mücadele çalışmalarına hız verdi. Özellikle fındık, mısır ve meyve ağaçlarına zarar veren bu böceğe karşı en etkili yöntemlerden biri olarak Japon samuray arıları doğaya salınacak.
Bölgedeki çiftçilerin mahsullerinin korunmasını sağlayarak ekonomik kayıpları önlemeye yardımcı oluyor.Başkan Halit Doğan, “Bu proje ile tarım alanlarında doğal ve sürdürülebilir çözümler üretilmesini hedefliyoruz. Enstitü tarafından yürütülen çalışmalar için gerekli desteği sağlayarak çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Sonbahar döneminde ise 48 kişilik bir ekip ile zararlı popülasyonu kontrol altında tutulacak.
950 adet feromon tuzak sahaya yerleştirildi.
Çiftçilere, kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edileceği konusunda eğitimler veriliyor.
Bu sayede:
1 Milyon Samuray Arısı Kahverengi Kokarcaya Karşı Mücadelede!
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında yaklaşık 1 milyon adet Japon samuray arısının doğaya salınacağını açıkladı.Japon samuray arısı, kahverengi kokarcanın yumurtalarını yok ederek popülasyonunu doğal yollarla kontrol altına alıyor.Kimyasal ilaçlamaya alternatif olarak çevre dostu ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.Bölgedeki çiftçilerin mahsullerinin korunmasını sağlayarak ekonomik kayıpları önlemeye yardımcı oluyor.Başkan Halit Doğan, “Bu proje ile tarım alanlarında doğal ve sürdürülebilir çözümler üretilmesini hedefliyoruz. Enstitü tarafından yürütülen çalışmalar için gerekli desteği sağlayarak çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Çalışmaları Başladı
Bölgede kahverengi kokarcanın etkisinin yüksek olduğu ilçelerde kimyasal mücadele çalışmaları da yürütülüyor. Özellikle Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy ve Ondokuz Mayıs ilçelerinde biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılacak.1 Mart - 15 Nisan tarihleri arasında 26 kişilik ekip ile kışlak mücadelesi gerçekleştirilecek.Sonbahar döneminde ise 48 kişilik bir ekip ile zararlı popülasyonu kontrol altında tutulacak.
Farkındalık ve Eğitim Çalışmaları Devam Ediyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi, halkın bilinçlenmesi ve çiftçilerin kahverengi kokarcaya karşı mücadelesini desteklemek için eğitim çalışmaları başlattı.17 ilçede 15 bin el broşürü ve 2 bin 250 afiş ile bilgilendirme çalışmaları yapıldı.950 adet feromon tuzak sahaya yerleştirildi.
Çiftçilere, kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edileceği konusunda eğitimler veriliyor.
2025’te Mücadele Daha da Güçlenecek
Başkan Halit Doğan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne sağlanacak personel desteğiyle samuray arısı üretiminin artırılacağını ve kahverengi kokarcaya karşı en etkili biyolojik mücadele ajanı olan Trissolcus japonicus’un daha yaygın bir şekilde kullanılacağını belirtti.
- Bölgede tarımsal verimlilik artırılacak.
- Çiftçilerin mahsullerinde yaşadığı kayıplar en aza indirilecek.
- Kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasıyla çevreye daha az zarar verilecek.