Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, Covid-19 aşısının kalp krizi riskiyle ilişkisine dair önemli bilgiler paylaştı. Dr. Yaşan, BMJ Journals'da yayınlanan bir çalışmada, Covid-19 aşısı olmuş ya da hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğünün ortaya konduğunu belirtti.
Covid-19'un Etkileri ve Aşıların Rolü
Covid-19, son birkaç yılda hayatımızı büyük ölçüde etkileyen bir salgın olarak tarihe geçti. Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Covid-19'un etkileri ve aşıların kalp hastalıklarına olan etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.“Koronavirüs Aşıları Komplikasyonları Azalttı”
Uzm. Dr. Yaşan, "Hastalığın yanında, bu hastalık ile mücadele için ortaya çıkan aşılar da konuşulmaya devam ediyor. Kafalardaki en büyük soru işaretlerinden biri aşı ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkidir. Özellikle sosyal medyanın etkin kullanımı sonrası genç yaşta görülen kalp krizi vakaları daha da korkulan bir hastalık haline geldi. Çünkü bu hastaların daha önce koranavirüs hastalığı geçirdiği ya da Covid-19 aşısı olduğu, bu nedenle kalp krizi geçirdiği yönünde bir algı oluştu." dedi.BMJ Journals'da Yayınlanan Çalışma
Dr. Yaşan, "BMJ Journals'da yayınlanan bir çalışmada, Covid-19 aşısı olmuş ya da hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıklarının daha az görüldüğü ortaya kondu. Bu çalışmada, yaklaşık 10 milyon aşılanmış kişi ile 10 milyon aşılanmamış kişi karşılaştırıldı. Buna göre, aşılanmış kişilerde kısa ve uzun dönemde hem tromboembolik olayların hem de diğer kalp hastalıklarının daha az görüldüğü tespit edildi. Kısa dönemde azalma oranı yüzde 20 iken, 6-12 aylık uzun dönemde yüzde 50-70 arasında saptandı." dedi.“217 Kez Aşı Olan Hasta İncelendi”
Dr. Yaşan, pandemi döneminde Almanya'da 217 kez aşı olan bir kişinin ortaya çıktığını ve bu kişinin bağışıklık durumunun bilim insanları tarafından incelendiğini belirtti. "Yapılan testler sonucu kişide koronavirüse karşı bağışıklık sağlayan T lenfosit hücrelerinin çok daha fazla olduğu ve aşının yan etki ya da komplikasyonlarının saptanmadığı görüldü. Hatta adam araştırma sırasında 218. dozu olmakta ısrar etmiş, ancak araştırmacılar bu teklifi kabul etmemişti." dedi.Aşıların Yanlış Bilgilerle Mücadelesi
Aşılamanın dördüncü yılına girdiğimiz bu dönemde, aşı hakkındaki yanlış bilgilerin tüm bu bilimsel kanıtlara rağmen gündemden hiç düşmeyeceğini ifade eden Dr. Yaşan, "Aşılamanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel verilerle kanıtlanmış olmasına rağmen, yanlış bilgiler aşıların yararlarını gölgelemeye devam ediyor." dedi.