Koroner arter hastalıkları, dünya genelinde en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yaşan, bu hastalıkların tanısında kullanılan Koroner BT Anjiyografi yöntemi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Yaşan, "Koroner arter hastalığının tanısında altın standart, invaziv yöntemle yapılan klasik anjiyografidir. Ancak, invaziv bir işlem olması ve nadir de olsa ciddi komplikasyonlara yol açma riski, daha güvenli ve etkin bir alternatif arayışını doğurmuştur" dedi. Çok kesitli BT teknolojisi sayesinde, Koroner BT Anjiyografi bugün kalp damar hastalıklarının tanısında güvenli bir yöntem olarak öne çıkıyor.Dr. Mustafa Yaşan, VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, Koroner BT Anjiyografinin en büyük avantajlarından birinin işlem hızının yüksek olması olduğunu belirtti. "Bu yöntem, hasta için oldukça konforludur ve hastanede yatış gerektirmez. Aynı zamanda kalp damar duvarını değerlendirme yeteneği ile kritik bir avantaj sunar. Damar duvarındaki yağ plaklarını ve bu plakların içeriğini gösterebilmesi, yöntemin üstün özellikleri arasında yer alır" ifadelerini kullandı.
Çekim Süresi Bir Dakikayı Geçmiyor
Çekim sırasında hastaya otomatik bir enjektör yardımıyla damar yolu üzerinden kontrast madde verildiğini belirten Dr. Yaşan, işlemin genellikle bir dakikadan daha kısa sürede tamamlandığını söyledi. "Eğer hastanın kalp hızı yüksek değilse, ön hazırlık gerektirmeyen bu yöntem oldukça pratik bir tanı aracıdır" dedi.Kimler İçin Uygundur?
Dr. Yaşan, Koroner BT Anjiyografinin genellikle koroner arter hastalığı risk faktörlerine sahip olan, ancak şikâyeti bulunmayan hastalarda sıkça tercih edildiğini belirtti. Bu risk faktörleri arasında sigara kullanımı, şeker ve tansiyon hastalığı ile ailede erken yaşta kalp krizi ya da ani ölüm öyküsü yer alıyor. "Ayrıca, düşük ve orta risk grubunda olan ve atipik şikâyetleri bulunan hastalarda, bu yöntemle gereksiz invaziv anjiyografi uygulamasının önüne geçilebilir" dedi.Koroner bypass ameliyatı geçirmiş veya stent takılmış hastalarda da Koroner BT Anjiyografi güvenle uygulanabiliyor. Bu yöntem, damarlarda veya stentlerde yeniden tıkanıklık şüphesi olan hastalar için önemli bir teşhis aracı sunuyor. Bunun yanı sıra, kalbi besleyen koroner arterlerin yanı sıra aort damarını değerlendirmek için de kullanılabiliyor.İşlem Sonrası Öneriler
Çekim sonrası kullanılan kontrast maddenin vücuttan atılımını hızlandırmak için bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yaşan, "İşlem sonrasında kişiler günlük yaşamlarına hiçbir kısıtlama olmadan devam edebilirler" diye konuştu.