Dilde Fikirde İşte Birlik Yolu Derneği’nin düzenlediği Kutlu Yol Söyleşileri, siyaset ve ahlak ilişkisini ele alan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Söyleşide, “Tarihsel ve Hukuksal Boyutlarıyla Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi” başlığıyla, konunun felsefi ve hukuki yönleri tartışıldı. Dr. Kaan Akman, etkinliğin konuk konuşmacısı olarak katılımcılarla görüşlerini paylaştı.Dr. Akman, konuşmasında etik ve ahlak kavramlarının farklarına dikkat çekerek başladı. Bu kavramların siyaset felsefesi içindeki yerini detaylandıran Akman, siyasetin doğası gereği ahlak ve etikle olan zorunlu ilişkisine değindi. Aristoteles, Farabi, Machiavelli ve Weber gibi önemli düşünürlerin konuya bakış açılarını aktaran Akman, siyasette etik ilkelerin nasıl şekillendiğini tarihsel süreç içerisinde değerlendirdi.
Konuşmasının sonunda, siyasal ahlak ve etik konusunun günlük politik tartışmaların ötesinde, vatandaşların devlete ve kamu hizmetlerine güveninin temel taşlarından biri olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Akman, Türk ve İslam düşüncesinde bu konunun ele alınış biçimine yönelik çalışmaların artmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye’de Siyaset ve Ahlak/Etik İlişkisi Nasıl Şekilleniyor?
Türkiye’de siyasal partilerin ahlak ve etik konularına bakış açılarını inceleyen Akman, bu değerlendirmeyi parti politika belgeleri, örgütlenme yapıları ve TBMM’ye sunulan kanun teklifleri üzerinden gerçekleştirdi.Özellikle yolsuzluk, milletvekili transferleri ve parti içi üyelik düzenlemeleri, siyasi partilerin ahlak/etik konusundaki başlıca odak noktaları olarak öne çıkıyor. Dr. Akman’a göre, siyasal etik ilkeleri yalnızca hukuki bir sorumluluk çerçevesinde değil, kamu politikalarının toplum tarafından benimsenmesi sürecinde de belirleyici bir rol üstlenmelidir.