Sanat ve Farkındalık Buluşuyor: Tiyatro, Sergiler ve Gece Yürüyüşü
Manisa Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında sanat dolu özel bir festivale ev sahipliği yapıyor. 6-11 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek Kadın Oyunları Festivali, tiyatro gösterimleri, resim sergileri ve farkındalık etkinlikleriyle kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları zorlukları ve mücadelelerini sanatın gücüyle anlatmayı amaçlıyor.
Tiyatro Oyunları ve Sanatsal Etkinlikler
Festival kapsamında, Manisa Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi’nde 6-11 Mart tarihleri arasında saat 21.00’de tiyatro oyunları sahnelenecek. Festivalin açılışı, 6 Mart’ta Dea Acy’nin yazdığı “Gülistan, Gül Bahçesi Yani” adlı oyunla yapılacak. Oyun, kadınların toplumsal baskılar karşısındaki özgürlük mücadelesini ve dayanışmanın önemini ele alıyor.
7 Mart’ta saat 14.00’te Kültür Merkezi’nde “Hayatın İçinde Kadın” Fotoğraf Sergisi ve “Kadının Rengi” Resim Sergisi sanatseverlerle buluşacak.
Kadınların Hikayeleri Sahneye Taşınıyor
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, “Hikayesinde Senden Bahsetti” adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. Oyun, bir kadının sanat ve edebiyat aracılığıyla kendini keşfetme yolculuğunu anlatıyor.
Aynı gün saat 20.30’da Kültür Merkezi Lale Salonu’nda “Sanatta, Siyasette, İşte, Hayatta Kadınların Yolculuğu” adlı panel düzenlenecek. Panelin ardından saat 22.00’de Kültür Merkezi önünden başlayarak 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda sona erecek “Kadınlar Yürüyor, Gece Aydınlanıyor” yürüyüşü gerçekleştirilecek.
Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teması Öne Çıkıyor
Festivalin ilerleyen günlerinde, 9 Mart’ta “Sevgi Soysal, Yaşamakta Israr Ediyor” adlı biyografik oyun sahnelenecek. Oyun, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sevgi Soysal’ın toplumsal baskılara karşı sanat yoluyla verdiği mücadeleyi anlatıyor.
10 Mart’ta “Yaban Arısı” adlı oyun, güçlü bir kadın karakterin geçmiş travmaları ve bastırılmış duyguları üzerinden çarpıcı bir hikâye sunacak.
Festivalin kapanışı, 11 Mart’ta İsra Serengil’in yazdığı “Fok Derisi Kavuşma” adlı oyunla yapılacak. İrlanda mitolojisindeki Selkie efsanesinden ilham alan eser, kadın kimliği, aidiyet ve özgürlük üzerine mitolojik ve çağdaş unsurları bir araya getiriyor.