Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, mevsim geçişlerinde çocuklarda sıkça görülen ishal konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çebi, özellikle küçük bebeklerde ishalin beraberinde ateş ve kusma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.Mevsim geçişlerinde çocukların bağışıklık sistemi hassaslaşır ve bu dönemde çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri artar. Bu rahatsızlıkların başında ishal gelir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, özellikle mevsim geçişlerinde çocuklarda daha sık görülen ishal hakkında açıklamalarda bulunarak, bu dönemde ailelerin dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Dr. Çebi, ishalin genellikle 24-48 saat içinde düzelen bir kusma atağıyla başladığını belirterek, “Belirtiler bir veya iki gün süren hafif ishal ve bulantıdan, birkaç gün süren şiddetli ve bol sulu dışkılamaya kadar değişebilir. İshal, genellikle 24 saat içinde en az üç kez gözlenen yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama olarak tanımlanır” dedi. Özellikle ishalle birlikte karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerin de sıkça görüldüğünü belirtti.
İshale yönelik ilaç tedavisinin doktor tavsiyesi olmadan uygulanmaması gerektiğini söyleyen Dr. Çebi, doğal yöntemlerle tedaviye destek olmanın önemli olduğunu belirtti. Ancak, 1 yaşından küçük bebeklerde ishal görülmesi halinde acilen doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Çebi, "Bu yaş grubunda ishal, kusma ve ateşle birlikte beslenememe gibi belirtiler varsa, çocuk doktoru gözetiminde tedavi uygulanmalıdır" dedi.
İshalin Nedenleri ve Belirtileri
Çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu belirten Dr. Çebi, "İshal, mevsim geçişlerinde özellikle virüslerin etkisiyle sıkça gözlenir. İshale genellikle sulu dışkılamanın yanı sıra ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler eşlik eder. Ayrıca, bakteriler ve parazitlerin neden olduğu ishaller, mikropların bulaştığı yiyecek-içecek veya kirli ellerin ağıza götürülmesiyle ortaya çıkar” dedi.Dr. Çebi, virüslerin neden olduğu ishallerin temas yoluyla kolayca bulaşabileceğini de sözlerine ekledi. Çocukların oyun sırasında veya ortak kullanılan alanlarda ellerini yeterince temizlemedikleri durumlarda enfeksiyon kapma olasılıklarının yüksek olduğunu vurguladı.“Yumuşak dışkılama ve kusma ilk belirtiler olabilir”Dr. Çebi, ishalin genellikle 24-48 saat içinde düzelen bir kusma atağıyla başladığını belirterek, “Belirtiler bir veya iki gün süren hafif ishal ve bulantıdan, birkaç gün süren şiddetli ve bol sulu dışkılamaya kadar değişebilir. İshal, genellikle 24 saat içinde en az üç kez gözlenen yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama olarak tanımlanır” dedi. Özellikle ishalle birlikte karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerin de sıkça görüldüğünü belirtti.
İshalin Ciddiyeti ve Dehidratasyon Riski
İshal genellikle hafif seyretse de, bazı durumlarda ciddi sıvı kaybına (dehidratasyon) neden olabileceğini vurgulayan Dr. Çebi, bu durumun özellikle küçük çocuklar ve bebekler için tehlikeli olabileceğini ifade etti. Dr. Çebi, dehidratasyonun belirtilerini ise şöyle sıraladı: “İdrar çıkışında azalma, ağız kuruluğu, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çöküklük, halsizlik ve huzursuzluk, sık karşılaşılan dehidratasyon belirtileridir. Ancak acil tıbbi yardım gerektiren uykuya meyillilik, soluk veya alacalı bir cilt, soğuk el ve ayaklar, ıslak bez sayısında ciddi azalma gibi belirtiler varsa, şiddetli dehidratasyondan söz edebiliriz ve bu durumda acil müdahale gerekir.”İshal Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Uzm. Dr. Çebi, çocuklarda ishal tedavisinde bol su tüketiminin önemine dikkat çekerek, “Bol sıvı alımı, vücuttaki sıvı dengesini korumak için hayati öneme sahiptir. Özellikle anne sütü ile sık besleme, bebeklerde ishalin etkilerini hafifletebilir. Şekerli, yağlı ve salçalı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, yağlı gıdalar ve şekerli içeceklerin ishali arttırabileceğini vurguladı. Ayrıca, probiyotiklerin doğal ya da ilaç formunda destek olarak kullanılabileceğini belirtti."İlaç tedavisi her zaman gerekli değildir"İshale yönelik ilaç tedavisinin doktor tavsiyesi olmadan uygulanmaması gerektiğini söyleyen Dr. Çebi, doğal yöntemlerle tedaviye destek olmanın önemli olduğunu belirtti. Ancak, 1 yaşından küçük bebeklerde ishal görülmesi halinde acilen doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Çebi, "Bu yaş grubunda ishal, kusma ve ateşle birlikte beslenememe gibi belirtiler varsa, çocuk doktoru gözetiminde tedavi uygulanmalıdır" dedi.